Konak Belediyesi Necdet Alpar Mask Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(İzmir, 2011 - )

Konak Belediyesi’nin butik müzecilik anlayışının ikinci örneği olan İzmir Mask Müzesi, 10. 05. 2011 tarihinde İzmir’in Alsancak semtinde ziyaretçilere açıldı. Türkiye’nin ilk Mask Müzesi olma özelliğini taşıyan ve levanten kültürüne uygun olarak inşa edilen tarihi bir binanın restore edilmesiyle oluşturulan müze; Ritüel Masklar, Tiyatro Maskları, Anadolu Maskları, Ölüm Maskları ve İz Bırakanlar olmak üzere beş farklı kategoride yer alan ve toplamda 300’ün üzerinde yer alan geniş bir koleksiyona sahiptir. Afrika’dan Asya’ya Amerika’dan Avustralya’ya kadar dünyanın farklı kıtalarındaki kültürleri yansıtan maskeleri yakından görme fırsatı sunan müze, sergilenen eserler kadar atölye çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir.

Müzede çocukların ve gençlerin bireysel veya aile üyeleri ile birlikte kendilerini sanat aracılığı ile ifade etmelerini, yeteneklerini geliştirmelerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerini sağlayan temalı ‘Mask Atölyeler’i düzenlenmektedir. Aynı zamanda yaşam boyu eğitimi amaçlayan müze programları tüm yaş gruplarına göre planlanmaktadır. Etkinlikler, yılın her ayı programlanarak atölye, söyleşi ve görsel sunumlar şeklinde yapılmaktadır. Müze yıl boyunca çeşitli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır.

Müze akademik eğitim, araştırma ve kurumsal işbirlikleri konusunda disiplinlerarası buluşma ve toplumsal katılım odaklı projeler üretmek için çaba harcamakta; üniversiteler, okullar, çocuk yuvaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktadır. Okullara ve gruplara yönelik performansa dayalı çalışmalardan, anasınıfından üniversiteye kadar her yaştan öğrencinin yanı sıra yurtdışından gelen müşteriler da yararlanmaktadır. İzmir Mask Müzesi fuar, bienal ve kongreleri de takip etmektedir. Çeşitli projeleriyle birçok organizasyonun içinde yer almaktadır. Uluslararası Etno-Kültür Endonezya Kongresi, Yaşayan Masklar, Kalo Gağan Belgeseli, Kose Geli Uluslararası Müzeler Hibe Projesi, Uluslararası Atık Metal Mask Heykel Çalıştayı dahil olunan projelerden bazılarıdır. Müzenin ayrıca IMACO (International Mask Art and Culture- Kore), Musee International du Masque (Belçika) ve Ausburg Maskenmuseum (Almanya) müzeleriyle işbirliği bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Abdullahoğulları, T. (2013). İzmir Mask Müzesi yaratıcılığın okulu, Yeni Asır Gazetesi, https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2013/02/20/izmir-mask-muzesi-yaraticiligin-okulu, (Erişim tarihi: 12.05.2019); Konak Belediyesi (2019). Müzeler, Mask Müzesi, http://www.konak.bel.tr/sayfa/mask-muzesi, (Erişim tarihi: 12.05.2019); Yılmaz, E. T. G. (2013). İzmir’de bir dünya müzesi, http://www.arkitera.com/haber/16304/izmirde-bir-dunya-muzesi, (Erişim tarihi: 12.05.2019)