Kırklareli Müzesi

Müze Etnografya Müzesi Arkeoloji Müzesi

(Kırklareli, 1994 - )

Kırklareli Müzesi, Kırklareli kent merkezinde yer almaktadır. Müze binası, 1894 yılında belediye hizmet binası olarak yaptırıldı, 1962 yılına kadar kullanıldı, 1970 yıllarında ise işlevini yitirdi. Sonrasında müze olarak değerlendirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına verildi. 1983 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca binanın restorasyonuna başlandı ve restorasyon 1993 yılında tamamlanarak, 14. 01. 1994 tarihinde müze olarak ziyarete açıldı. Bodrum katın üzerine iki kat olarak inşa edilen yapının dört cephesi bulunumakta olup her bir cephede kemerli pencereler yer almaktadır. Ayrıca binanın girişinde dört adet sütun üzerine oturan bir cumba bulunmaktadır. Kırklareli Müzesi; kültür ve tabiat salonu, arkeoloji bölümü ve etnografya bölümü olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kültür ve tabiat salonu müzenin giriş katında yer almaktadır. Salonda iki kısma ayrılmış cam bölmelerin içerisine belirli bir kompozisyonla yerleştirilmiş geçmiş ve günümüzdeki Trakya Bölgesi faunasında yer alan tahnitlenmiş hayvanlar sergilenmektedir. Sergi, Pınarhisar’lı tahnit sanatçısı Niyazi Savcı’nın koleksiyonundaki 76 değişik türde 100 kadar kara ve su hayvanını içermektedir. Duvarlardaki panolarda bu hayvanlarla ilgili bilgiler yer almaktadır.

Müzenin üst katına iki bölümden oluşan ve yukarıda birleşen merdivenlerle ulaşılmaktadır. Merdivenlerin duvarlarında Vize Anfi Tiyatrosu kazılarında 1996 yılında elde edilen sahne rölyefleri sergilenmektedir. Müzenin üst katında yer alan arkeoloji bölümünde; Kırklareli ve yakın çevresinden elde edilen eserler bulunmaktadır. Bu eserler, Prehistorik dönemlerden, Cumhuriyet dönemine kadar ulaşan tüm zaman dilimlerini içermektedir. Müzede Aşağıpınar ve Kanlıgeçit arkeolojik kazılarında ortaya çıkarılan Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait eserler, Erken Roma dönemine ait eserler bölgedeki tümülüslerde yapılan kazılarda çıkan eserler sergilenmektedir. Aşağıpınar arkeolojik kazılarında 2011 yılında bulunan ve Avrupa Arkeologlar Birliği Kongresi’nin logosu olarak kullanılan ana tanrıça heykelciği, Kırklareli Müzesi’nde sergilenen eserler arasında dikkat çeken eserlerden biridir. Yine üst katta yer alan etnografik eserlerin sergilendiği bölümde farklı dönemlerdeki Kırklareli yaşamına ait yöresel kıyafetler, takılar, el işleri, sosyal hayatı yansıtan gündelik hayatta kullanılan eşyalar ve diğer etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca bu katta Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait Kırklareli Müzesi sikke koleksiyonunun bir kısmını oluşturan gümüş, altın, bronz sikkeler de yer almaktadır.

Müzenin bahçesinde ise, Kalkolitik dönem, Helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi, Osmanlı dönemi eserlerinin yanı sıra tümülüslerden ve Demirköy Fatih Dökümhanesi kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserler sergileniyor. Müze Müdürlüğü’nün asli görevi olarak yerine getirilen taşınmaz kültür ve tabiat varlığı tescilleri de dikkat çekici çokluktadır. Kırklareli Müzesi 2018 yılsonu verilerine göre 463 adet sit alanı, 480 adet anıt eser, arkeolojik, etnografik eserler ve sikkeler, mühür ve mühür baskısını içeren 6.932 adet eser barındırmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kırklareli Müze Müdürlüğü, https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44113/kirklareli-muze-mudurlugu.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Kırklareli Valiliği (2019). İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kırklareli Müzesi ve Arkeolojik Kazılar Tanıtım Broşürü. Kırklareli: Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Kırklareli Müzesi, https://kirklareli.ktb.gov.tr/TR-93228/muze.html, (Erişim tarihi: 31.10.2019).