Kayseri Şehirlerarası Otobüs Terminali

Ulaştırma İşletmeciliği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Otobüs İşletmesi

(Kayseri, 2007 – )

Kent içinde muhtelif yerlere dağılmış otobüs yazıhaneleri eski terminal yapılana kadar hizmet vermekteydi. Dağınık haldeki otobüs yazıhanelerini bir araya toplayarak otobüs taşımacılığını düzenli hâle getirmek için 1972 yılında şehrin ilk otobüs terminali açıldı. Bu terminal, 2007 yılına kadar şehre hizmet verdi ve 2007 yılında yeni terminalin işletmeye açılmasıyla kapatıldı.

Kayseri Şehirlerarası Otobüs Terminali, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından İller Bankası’ndan 10 yıllığına alınan 15 milyon TL krediyle yapıldı. 2006 yılının Kasım ayında temeli atılan yeni terminal binası, Ankara-Adana yolunun beşinci kilometresinde bulunan (Şeker Fabrikası'nın yanı, eski Orman fidanlığı) yer almaktadır. Terminali işletme hakkını 10 yıllığına kazanan Büyük İstanbul Otogarı ile Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin işletmeciliğini yapan Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş., Kayseri Otogarı’nı 05.11.2007 tarihinde işletmeci sıfatıyla Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden teslim aldı. Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş.’nin üstlendiği yeni terminal binası 15.12.2007 tarihinde hizmete açıldı. Terminal binasının işletmesinden Büyükşehir Belediyesi’ne yılda 2.5 milyon gelir getirmesi planlandı, bu paranın birbuçuk milyon TL’sinin İller Bankasına olan kredi borcu ödenmesinde geriye kalan bir milyon TL’lik kısmının ise şehirdeki diğer yatırımlar için kullanılması öngörüldü.

Toplamda 80 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni terminalin yaklaşık 12 bin metrekarelik kısmı kapalı alandır. Toplam alanın yaklaşık yüzde 80’inin açık alan olarak planlanmasının en büyük nedeni, özel araç otoparkı ve peronlar için maksimum alan sağlamak olarak düşünülmüş olmasıydı. Böylece 50 otobüs ve 350 özel aracın sığabileceği büyüklükte bir otopark imkânı sağlandı. Terminal binasında 50 otobüslük ve 350 özel araçlık otoparkın yanında içeride 26 yazıhane, 41 peron ve 37 adet ticari birim yer almaktadır. Ayrıca yine terminal binasında yer alan İlçeler Terminali 19.07.2008 tarihinde hizmete girdi. İlçeler terminali ise, ana terminalin eklentisi halindedir. İlçeler Terminali’nde ise 14 adet yazıhane, iki adet ticari birim, 24 adet peron, 75 adet çalışan personel sayısı mevcuttur. Bunun yanında terminal binasında acenta ofisleri, bilet satış gişeleri, araç kiralama şirketleri, lokanta ve kafeteryalar, market, kuaför ve internet imkânlarıyla hizmet alanları bulunmaktadır.

Terminalinden yolcuların kent içi erişimi şehirlerarası otobüs firmalarının servisleriyle yapılmaktayken aldıkları kararla şehir içi servis hizmeti durduruldu. Bunun üzerine şehir içi servis taşımacılığını Kayseri Büyükşehir Belediyesi üstlendi. 31.10.2018 tarihi itibarıyla bu hizmeti başlatarak vatandaşların bu alandaki mağduriyetini gideren Büyükşehir Belediyesi, terminal için Talas ve Beyazşehir’den başlayan iki ayrı ring hattı oluşturarak hizmete başladı. Yirmi dört saat açık olan terminal binasında 145 adet şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmasıyla ve komşu ilçelere yolcu taşımacılığı yapan küçük otobüs firmaları hizmet vermektedir. Terminalde günde ortalama 800 otobüs seferi ve 30 bin yolcunun taşınması gerçekleştirilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Dayıoğlu, K. (2019). Kayseri’de Ticaret ve Sanayi. Kayseri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları No: 145, (ss. 212-214); Erkiletlioğlu, H. (1998). Kayseri Yakın Tarihinden Notlar. Kayseri: Kayseri Ticaret Odası Yayını; Özbek, Y. ve Arslan, C. (2008). Kayseri Taşınmaz Varlıklar Envanteri Cilt 1. Kayseri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları; Satoğlu, A. (2002). Kayseri Ansiklopedisi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları No: 2932 Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kültür Eserleri Dizisi No: 377; Sönmez, F. ve Alper, B. (2012). Kayseri Kentinde Fiziksel Çevrenin Değişimi: 1882-1945, Sigma Journal of Engineer in gand Natural Sciences, 4 (1): 111-130.