Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm İşletmeciliği

(Kastamonu, 2015 - )

2015-2016 öğrenim döneminde açıldı ve 17 öğrenci ile programa başladı. Programda günümüzde mevcut 91 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 36’sı ders aşamasında, 55’i tez aşamasındadır. Bugüne kadar 34 mezun veren bu program da çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler de bulunmaktadır. Azerbaycan, Kırgizistan, Fas, Özbekistan, Kazakistan ve Libya’dan hali hazırda 12 öğrenci bulunmaktadır. Ayrıca mezun öğrencilerin altısı yabancı uyruklu öğrencidir. Program Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalına bağlıdır. Programda kapsamında verilen dersler, enstitünün bulunduğu Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü'nde gerçekleşmektedir.

Programa öğrenci kabulü için lisans mezuniyet derecesi, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sözel/eşit ağırlık puanı ve Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı (ÜDS) veya Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) veya Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ve eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil puanları esas alınmaktadır. Turizm alanı dışındaki programlardan mezun olan öğrencilerin ilk yıllarında bilimsel hazırlık dersleri alma koşulu bulunmaktadır. Tezli yüksek lisans programından mezun olabilmek için, toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışması alınmalıdır. Toplam 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisinden az olmamak koşuluyla alınmış olan tüm derslerden az CC ve üzeri harf notu alınması gerekmektedir. Ayrıca mezuniyet için ağırlıklı genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.

Yüksek lisans tezlerinde alternatif turizm türleri ile ilgili birçok çalışma yürütülmektedir. Tezlerin anahtar kelimeleri; sürdürülebilir turizm, UNESCO, konaklama işletmeleri, destinasyon, inanç turizmi, gastronomi, Kastamonu şeklindedir. Devam eden tezler arasında doğa turizmini konu alan çalışma da bulunmaktadır. 2019 yılında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamında seçilen beş üniversiteden biri Kastamonu Üniversitesi’dir. Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslaşma alanı ormancılık ve tabiat turizmi olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda üniversitenin lisansüstü programlarında "doğa turizmi’’ni konu alan çalışmalara yer verilmeye başlanmıştır. Bu programın amacı, turizm sektöründeki işletmelerin işleyişlerini takip ederek bütüncül bir bakış açısıyla anlayan ve analiz etme yetisi kazanan, sektör içinde yaşanan sorunlara bilimsel çözüm önerileri sunan, etik ilkelere uygun bir şekilde bilimsel araştırmalar gerçekleştiren ve yayın yapan, sahip olduğu teorik bilgiyi pratik uygulamalara dönüştüren, bilimsel bilgi üretimine katkıda bulunan alanında uzman akademisyenler yetiştirmektir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (2020). https://sbe.kastamonu.edu.tr/images/2018/dokumanlar/yonetmelik/kastamonu_universitesi_lisans%C3%BCst%C3%BC_yonetmelik_usul_ve_esaslar_05.04.2019.pdf, (Erişim tarihi: 16.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://sbe.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/turizm-isletmeciligi, (Erişim tarihi: 28.08.2020).