Kapsül Otel

Konaklama Tesisi Otel

Müşterilerine sadece geceyi geçirmeleri için bir yatak sunma amacında olup, standart otel hizmetlerini minimize ederek maliyetleri ve dolayısıyla fiyatları da düşürmeyi amaçlayan bir otel türüdür. Standart ev veya otel odalarına benzemeyen, eni boyu ve derinliği mümkün olduğunca kısa tutulan ve kapsüllere benzetilen odalara sahip oldukları için bu şekilde isimlendirilmektedir.

Bu otel türü ilk olarak çalışma saatlerinin çok uzun olduğu Japonya’da ortaya çıktı. İlk kapsül otel 1977 yılında Japonya’nın Osaka şehrinde hizmete girdi. İlerleyen yıllarda, önce Japonya’nın diğer şehirlerinde ve zamanla bilinirliği arttıkça, başta Uzakdoğu olmak üzere diğer ülkelerde yayıldı.

Kapsül oteller, genellikle uzun mesai saatlerinin ardından toplu taşıma araçlarını kaçıran çalışanlar ile akşam vakti sarhoş olup evine dönemeyecek durumda olan kişilere hizmet vermeyi amaçlar. Bu yüzden genellikle tren istasyonları gibi merkezi toplu taşıma noktalarına yakın yerlerde bulunur.

Kapsül otellerin tasarımında temel amaç bir yatağın sığacağı, müşterinin sadece eğilerek girip çıkabileceği ve doğrulduğunda kafasını tavana vurmayacağı kadar bir boşluk bırakmaktır. Osaka’da yapılan ilk kapsül otelin oda ölçüleri 90 santimetre (uzunluk), 180 santimetre (derinlik) ve 100 santimetre (genişlik) şeklindedir. Genellikle yan yana ve üst üste sıralanmış kapsüller şeklinde inşa edilmiş odaların arasında duvar işlevi gören malzemeler genellikle cam türevleri (fiberglas), plastik, tahta veya metal özellikli olmaktadır. Bazı otellerde yatak dışında hiçbir ekstra hizmet bulunmazken çoğu kapsül otelde küçük bir televizyon, havalandırma, elektrik prizleri gibi donanımlar ve kablosuz internet gibi hizmetler bulunur. Odaların girişlerinde kapı veya perde bulunabilir.

Kapsül otellerin büyük bir kısmı banyo ve tuvalet hizmetlerini ortak alanlarda sunar. Ayrıca günümüzde çoğu kapsül otel yiyecek ve içecek hizmeti de sunmaya başladı. Bu hizmet bazen restoran benzeri mutfaklı bir alanda bazen de otomatlar yoluyla karşılanabilmektedir.

Kapsül otellerin dünya çapında gelirleri 2016 yılında 159 milyon ABD Dolarına ulaştı. Bu gelirlerin dörtte üçünden fazlası (124 milyon ABD Doları) sadece Japonya’da kazanıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Albrecht, D. ve Johnson, E. (2002). New Hotels for Global Nomads. Londra: Merrell Publishers; Lee, W. S., Lee, J. K., ve Moon, J. (2018). Study on the Preference for Capsule Hotel Attributes Using a Choice Experiment, Tourism Economics, 24(4): 492–499; Solomon, L. (1997). Japan in a Nutshell. Top Hat Press; Statista.com, https://www.statista.com/statistics/743851/capsule-hotels-market-value-worldwide/, Erişim tarihi: 12. 09. 2019.