Kalkan Belediye Yat Limanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Marina

Antalya’nın batısında bulunan Kaş’a bağlı Kalkan Limanı, Hititler’den Lidyalılara, Romalılar’dan Osmanlılara kadar birçok önemli medeniyete ev sahipliği yaptı. Günümüzden yaklaşık üç bin yıl önceki Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kuruldu. Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Kalkan, muhteşem tarihi ve harika doğası ile son dönemde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Ünlü tarihçi Heredot, Kalkan ile ilgili: Dünyada yıldızlara en yakın yer ifadesini kullanıyordu. Kalkan, her uygarlık döneminde önem arz eden bir nokta olarak stratejik konumu itibarıyla dikkat çekmiştir.

Osmanlılar zamanında adalarla özelikle Meis, Rados Adası tüccarları kanalıyla Kalkan Limanı’ndan büyük miktarda kereste, meşe palamudu, odun kömürü, canlı hayvan, hububat, fasulye, nohut, mercimek, deri, yün, yapağı, av derisi, keçiboynuzu, bal mumu, yağ, peynir dışarıya satılır; dışarıdan şeker, kiremit, manifatura, inşaat malzemesi, alet-edevat satın alınırdı. Özelikle Elmalı ve Gömbe Ovası’ndan kervanlarla fasulye, buğday, arpa Kalkan Limanı’na getirilerek buradan ihraç edilirdi. Bu devirde sahilde ticaret gayri Müslimlerin elindeydi. Günde 150-200 yelkenlinin limanına demirlediği Meis Adası, yaklaşık 14 bin nüfusuyla Akdeniz’de bir ticari üs, bir dağıtım merkezi konumundaydı. 1960 yılına kadar Kalkan Limanı’ndan Yunanistan’a ihraç edilen meşe palamudu bölgenin bir gelir kaynağı idi. Günümüzde ise Kalkan beldesinin halkı yaz aylarında turizm amaçlı faaliyetlerle geçimini sağlamaktadır.

Türkiye’de limanlar, belediye ve özel işletmeli limanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kalkan Belediye Yat Limanı da bu sınıflandırmada belediye limanları sınıflaması içinde yer almaktadır. Bu nedenle Liman, ahşap guletler için hem ihtiyaçların karşılanması hem de ekonomik olma açısından idealdir. Guletlerin çoğunluğu belediye limanlarına bağlıdır.

Liman, yat limanına uğrayan teknelerin her türlü ihtiyacını karşılamaktadır. Liman, 65 yat denizde, 40 yat karada konaklama kapasitesi ile Türkiye kıyılarında bulunan belgeli yat limanlarından biridir. Limanın inşasındaki derinliği dokuz metredir. 186 metre uzunluğunda ve 150 metrelik yanaşma ve bağlama rıhtımı bulunmakta olup, liman içerisinde elektrik, su ve akaryakıt hizmetleri verilmektedir. Liman’dan; ticari yatlar, özel yatlar, yolcu motorları ve balıkçı motorları faydalanmaktadır. Ayrıca balıkçı motorlarına tahsis edilmiş Balıkçı Barınağı bulunmamaktadır. Fethiye’den Kalkan’a doğru 50 millik rotada tekne ve yatların seyir planı Liman’a göre yapılmaktadır. Bu güzergâhta Kalkan-Kaş-Kekova arası 16 mildir.