Kaklık Mağarası

Doğal ve Kültürel Miras Mağara

Denizli’yi Afyon üzerinden Ankara’ya bağlayan yol üzerinde, Denizli’ye yaklaşık 30 kilometre mesafede, Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde, anayolun kuzey tarafındaki üç kilometrelik yolu takiben ulaşılan bir turizm tesisinin içerisinde yer almaktadır.

Büyük bir yeraltı deresinin oluşturduğu yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Toprağın beş metre altındaki mağaranın ayrıntılı plan ve kesitleri, ilk defa 2000 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi elemanlarınca çıkarıldıktan sonra koruma ve kullanım projesi hazırlanmıştır. 2002 yılının Mayıs ayından başlayarak turizmin hizmetine sunulan bu tesisin içerisinde, yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler bulunmaktadır. Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara durumundaki Kaklık Mağarası ve çevresi, Mezozoik kireçtaşları, Eosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, Miyosen-Pliyosen yaşlı kil, kum, marn ve kalkerler ile Kuaternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelen bir doğal oluşum sergilemektedir. Mağara, kuzeybatı-güneydoğu yönünde 65 metre ve kuzeydoğu-güneybatı istikametinde 40 metre derinliğe sahiptir.

Küçük Pamukkale ya da Mağara Pamukkale gibi isimlerle de anılan Kaklık Mağarası, damlataşı, sarkıtları ve dikitleriyle süslü bir doğal oluşum sergilemesiyle birlikte Pamukkale’deki yer üstü travertenlerine benzer traverten basamaklarıyla eşine az rastlanır bir güzellik sunması yanı sıra ziyaretçilere muhteşem bir görsel zenginlik hazzı tattırmaktadır. Ziyaretçiler içeride oluşturulan yaklaşık 190 metre uzunluğunda ve en yüksek yeri 14 metre olan bir parkur sayesinde rahatlıkla dolaşma imkânı bulmaktadırlar.

Mağara ayrıca travertenlerin oluşumunu temin eden bol miktarda termal su içermektedir. Yeraltından doğan ve mağara içerisinde dolanan bu termal su, berrak, renksiz ve kükürt kokulu yapısıyla bazı cilt hastalıklarına karşı şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Kaklık Mağarası’nın içerisinden ve yakın çevresinde yüzeyden çıkan termal su kaynaklarının hidrojeokimyasal özellikleri şu şekilde sıralanabilir: Görünüşü berrak, PH 6,85, Renksiz, Sertlik Oranı (FS) 116,9, Kükürt Kokulu, Klorür Oranı (Mg/Lt) 31,6, Tatsız, Tortusuz, Organik maddeler için Nifrit yok, Amonyak içermez, Sarfedilen Oksijen (Mg/Lt) 0,7, Aktif Klor (Mg/Lt) içermez, Kalsiyum (Mg/Lt) 286,17 ve Magnezyum (Mg/Lt) 110,62.

Kaklık Mağarası’nın doğrudan güneş ışıkları alabilen ve sürekli damlayan yapısı nedeniyle akan duvarlarında, sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Gün içerisinde aydınlanmaya bağlı olarak yeşilin farklı tonlarına bürünen bu bitkiler, mağaraya ayrı bir ihtişam katmaktadır. Sonuç olarak turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri tarihi mekânları yanı sıra Kaklık Mağarası Denizli’nin doğa turizmi açısından da potansiyelini zenginleştiren en önemli güzelliklerden biri olarak değerlendirilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Türkiye Kültür Portalı. (2019). Kaklık Mağarası, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/kaklik-magarasi, (Erişim tarihi: 14.10.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Kültür Portalı. (2019). Kaklık Mağarası, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/kaklik-magarasi, (Erişim tarihi: 14.10.2019).