Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri

(Kars, 2007 - )

Kafkas Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan dokuz meslek yüksekokulundan biri olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Kars ilinde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu kurulması ve Kars Meslek Yüksekokulu'nun bünyesindeki iktisadi ve idari programların Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na aktarılması konusundaki teklifi ile açıldı.

Yükseköğretim Kurulu’nun 15.04.2009 tarihli toplantısında alınan karar gereğince 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren meslek yüksekokulları programları yeniden adlandırıldı ve 2008-2009 eğitim-öğretim yılında açılan yeni programların yayımlanmasına karar verildi. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ilk mezunlarını 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde verdi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 14 bölümde 22 öğretim elemanıyla eğitim-öğretime devam etmektedir. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri ile Seyahat- Turizm ve Eğlence Hizmetleri bölümleri toplam 120 öğrenci kapasitelidir. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında otel ve seyahat endüstrisi yöneticisi yetiştirmek amaç edinilmiştir. Eğitimin ilk yılında; Türkçe işletmecilik, muhasebe, yabancı dil, turizm ekonomisi ve pazarlaması, iktisat gibi temel işletme bilgileri verilirken ikinci yıl; ulaştırma, seyir ve organizasyonu, konaklama muhasebesi ve genel turizm bilgisi gibi dersler okutulmaktadır. Mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavına girerek lisans eğitimlerine devam edebilmektedir.

Öğrencilerin barınmaları Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne ait Kars Yurt-Kur Müdürlüğünce karşılanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, üniversitenin Merkez kampüsünde bulunan 200 kişi kapasiteli kız öğrenci yurdu ve ilde bulunan özel yurtlardan da istifade edebilmektedir. Okulun yerleşkesi şehir merkezine 15 dakika yürüme mesafesindedir. Ayrıca; şehir merkezinden okula şehir içi minibüs seferleri bulunmaktadır. Kars’a şehirlerarası ulaşım uçak, otobüs ve trenle sağlanabilmektedir.

Kültür turları güzergâhında bulunan Kars iline ve Sarıkamış’a yönelik kış turizm talebin artması ve Doğu Ekspresi’nin bölge turizmine yaptığı katkı göz önüne alındığında okul bünyesinde turizm bölümlerinin açılması, turizm işletmelerinin nitelikli ara eleman ihtiyacına olumlu katkı sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.kafkas.edu.tr/sbmyo, (Erişim tarihi: 18.03.2020); https://www.kafkas.edu.tr/sbmyo/TR/sayfa1608, (Erişim tarihi: 17.03.2020); https://www.osym.gov.tr/TR,16858/2019-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html, (Erişim tarihi: 15.03.2020).