Sanayi Devrimi ile birlikte yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan ulaştırma araçlarından trenin Osmanlı’ya topraklarında kullanılmaya başlanması 1850’li yıllara rastlamaktadır. Anadolu’da ilk demiryolu İzmir-Aydın arasına yapıldı. Cumhuriyet döneminde de demiryolu inşası 1923 – 1950 yılları arasında önemli artışlar yaşadı. 1950 yılında iktidar olan Demokrat Parti hükümetleri ve ilerleyen yıllardaki hükümetler karayolunu geliştirmek amacıyla demiryollarını geri bıraksalar da, 1980’lerde TCDD yönetimi bir dizi yenilik ile demiryolculukları nitelikli hâle getirmeye çalıştı. Bu dönemde, adını vagonların renginden alan mavi trenler bazı ana hatlarda yolcu taşımaya başladı. Önce Ankara-İstanbul, sonrasında Ankara-İzmir ve son olarak da İstanbul-Konya arasında mavi tren seferleri başladı.

Türkiye Vagon Sanayisi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) tarafından üretilen DE24000 serisi lokomotiflerle İzmir ile Ankara arasında her gün sefer yapmakta olan İzmir Express, yolculara elektrikli ve dizel trenlerin çektiği konforlu lokomotiflerde hizmet sunmaya devam etmektedir. Toplamda 830 kilometrelik mesafe kat eden İzmir Express, altı şehirden geçerek yaklaşık 14 saat sonunda İzmir’e ulaşmaktadır. Ankara’dan Saat 20:00’de hareket eden tren, gece boyunca yolculuk ederek, ertesi sabah Saat 09:42’de İzmir’e varmaktadır. İzmir’den ise Saat 18:00’de hareket eden tren, gece boyunca yolculuğuna devam ederek ertesi gün saat 07:40’da Ankara’ya ulaşmaktadır. Trende seyahat eden yolcular için iki farklı seçenek vardır. Seyahatler, pulman veya yataklı vagonlarda gerçekleşmekte, yolcular yemekli vagondan yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Pulman vagonlar ikişerli ve tekli koltuklardan, yataklı vagonlar ise her kabinde iki yataktan oluşmaktadır. Yolcuların ihtiyaçlarına yönelik yataklı vagonların her kabininde mini buzdolabı, lavabo ve elektrik prizi yer almaktadır. Engelli yolculara özel tren içerisinde ayrı birimler yer almaktadır.

Ankara Gar’dan başlayan sefer Polatlı, Alpu, Eskişehir, Kütahya, Dursunbey, Balıkesir, Soma, Akhisar, Manisa, Menemen, Çiğli gibi merkezlerden geçerek Basmane Garı’na ulaşır. İzmir Express Tren güzergâhında, Alman, Fransız, İngiliz ve Türk yapısı istasyon binaları yer alır ve Anadolu’da iki döneme yayılan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi demiryolu yapılarını görme imkânı sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10. 08. 2020); https://tr.railturkey.org/, (Erişim tarihi: 10. 08. 2020); https://rayhaber.com/, (Erişim tarihi: 10. 08. 2020)