İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Etkinlik Toplantı

(İstanbul, 1949 - )

Temeli 30 Ocak 1948 tarihinde dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Dr. Lütfi Kırdar tarafından atıldı. Kongre merkezinin mimari projesi İtalyan mimar Paolo Vietti-Violi ile Türk mimarlar Şinasi Şahingiray ve Fazıl Aysun tarafından hazırlandı. Lütfi Kırdar’ın hayattayken hiçbir yapıya kendi ismini vermek istememesi üzerine o dönemde kongre merkezinin adı İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’ oldu. 1948 yılında Türk güreşçiler Dünya Olimpiyatlarında ve Avrupa Güreş Şampiyonası’nda büyük başarılar elde ettiler. Bunun üzerine 1949 yılında Avrupa Güreş Şampiyonası’nın İstanbul’da yapılmasına karar verildi. Ancak o dönemde İstanbul’da kapalı bir spor salonu bulunmamaktaydı. Bu ihtiyaç doğrultusunda İstanbul Spor ve Sergi Sarayı yapılmaya karar verildi. İstanbul Spor ve Sergi Sarayı 3 Haziran 1949’da ilk kez Avrupa Güreş Şampiyonası için hizmete açıldı. Şampiyona sonrasında 2 Ekim 1949’da binada yapılan ilk organizasyon olan İstanbul Uluslararası Ticaret ve Sanayi Fuarı gerçekleştirildi. Daha sonraki yıllarda sarayın 7000 kişilik kapasitesinde voleybol, basketbol, hentbol, boks, güreş, halter, buz hokeyi gibi tüm salon sporlarını içeren ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlendi. Bunların yanı sıra sirk gösterisi, dans gösterisi ve buz pateni gibi etkinliklere ev sahipliği yaptı. Sarayın sahip olduğu diğer salonlarında ise fuarlar, konserler, toplantılar, sergiler düzenlendi. Uzun yıllar boyunca İstanbul’da var olan tek kapalı spor ve sergi salonu olma özelliğini sürdürdü. Dr. Lütfi Kırdar’ın katkıda bulunduğu eserlere hayatta olduğu sürece isminin verilmesini istemediğinden dolayı ölümünden tam 27 yıl sonra 17 Şubat 1988 tarihinde binaya İstanbul Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı adı verildi.

İstanbul Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı, 1988 ile 1996 yılları arasında spor ve sergi mekânı olarak faaliyetini sürdürdü. 1996 yılında Birleşmiş Milletlerin, Habitat II Zirvesi’ni İstanbul’da gerçekleştirmeyi kararlaştırmasına üzerine uluslararası bir kongre merkezine dönüştürüldü. Bu dönemde ismi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı oldu. Bununla birlikte artık turizm sektörüne hizmet vermeye başladı. Birleşmiş Milletlerin XX. yüzyılın sonundaki en büyük ve en kapsamlı zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başarılı bir şekilde gerçekleşti. Bu başarının ardından ve sektördeki gelişmeler doğrultusunda mekânı genişletme kararı alındı. İstanbul’a ve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’na artan talebi karşılamak amacıyla 2000 yılında Rumeli Fuar ve Sergi Merkezi inşa edildi. Ana Bina, Rumeli Salonu ve Maçka Teras olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Ana Bina ve Rumeli Salonu, sunduğu teknik altyapı ve yiyecek-içecek hizmetleri ile Uluslararası kongre ve toplantılardan, fuar ve sergilere, kokteyllerden gala yemeklerine, film galalarından kültür ve sanat etkinliklerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapabilecek kapasitededir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.icec.org/hakkimizda/tarihce/, (Erişim tarihi: 10.09.2019); https://www.icec.org/hakkimizda/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 10.09.2019); https://www.icec.org/mekanlar/, (Erişim tarihi: 10.09.2019).