İskenderoğlu, Yavuz

Kişi Yiyecek-İçecek İşletmecisi

(1949 - )

Türkiye’de markalaşmanın öncülerindendir. İstanbul Üniversitesi, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Muhasebe ve İşletme Bölümünden mezun oldu (1972). 1974 yılında Birmingham Aston Üniversitesi'nin İşletme Yönetimi Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İş yaşamı, Bursa Kayhan’daki aile lokantasında başladı. İngiltere’deki yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra memleketine geri döndü. Bursa’da fabrikaların yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik fuel-oil taşımacılık işletmesini kurdu. Taşımacılık işletmesini, bugün de devam eden Petrol Ofisi bayiliğine dönüştürdü. Bursa’da Avrupai tarzda hizmet veren Oda Restoran’ı faaliyete geçirerek yiyecek içecek sektörüne atıldı (1986). Oda Restoranı 1990’lı yılların ortalarına kadar işletti. Sonrasında Köy Restoranı hayata geçirdi. Köy Restoran, Bursa şehir merkezinde yaşayan insanlarındoğa ile baş başa kalmasını ve yemeği eğlenceli bir piknik haline dönüştürmesi ile dikkat çeken bir işletme oldu. Bu arada İskenderoğlu Ailesi'nin kültürünü ve değerlerini yansıttığı, döner kebabı İskender markası ile sunan, İskender Efendi Konağı projesini gerçekleştirdi.

2002 yılında Bursa Birinci Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile o güne kadar Alamet-i farikaya bağlı olarak ambalaja haiz mallara verilen marka anlayışının yiyecek içecek sektörünü de içine alacak şekilde gelişmesini sağladı, dava sonucu İskender ve Kebapçı İskender markalarını, Tanınmış Markalar olarak tespit ettirdi. Böylece yerel bir markayı, ulusal marka haline getirdi. Yavuz İskenderoğlu, dedesi ve babasından devraldığı İskender markasını Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Almanya, Yunanistan gibi ülkelerde de tescillendirdi. Böylece “İskender” markasını uluslararası düzeye taşıması ile turizm endüstrinde iz bıraktı.

Toplumsal görevler de üstlenen Yavuz İskenderoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeliği ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümünde görev aldı. 1996-1997 ve 1997-1998 eğitim öğretim dönemlerinde Et Teknolojisi dersini verdi. Yavuz Bey, marka ve patente önem vermesinden dolayı, 1999 yılında arkadaşları ile Uluslararası Patent Birliği’ni kurdu. Bu birliğin bir dönem başkan yardımcılığını, bir dönem de başkanlığını yaptı. Ayrıca, 8 Mart 2010 tarihinden günümüze Letonya Fahri Konsolosluk görevini yürütmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Yozcu, S. (2020). Döner Kebaptan İskendere. İçinde; N. Kozak ve M. Kozak (Editörler), Türk Turizmine Kanat Gerenler Cilt III: Gastronomi ve Eğlence İşletmeleri (ss. 267-274). Ankara: Detay Yayıncılık.