İnkumu

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Bartın Limanı’nın batısında, Bartın’a 14 kilometrelik uzaklıkta yer alıyor. Limanı ayıran burun ile batıda Deliklikaya Burnu arasında 2,5 kilometrelik uzunluğunda ve yaklaşık 13,7 hektar alanı kaplayan bir kumsaldır. Adını girişinde bulunan inlerden alıyor. 1960’lı yıllarda Bartın Belediyesi tarafından sayfiye amaçlı turizme açıldı. Genellikle Bartın’ın çevre illerinden gelen yerli ziyaretçilerin günübirlik ziyaret ettiği bir turizm bölgesidir. Ziyaretçilerin çoğunlukla geldiği iller, Karabük, Çankırı, Ankara ve İstanbul’dur. Özellikle Ankara ve Karabük’e yakınlığı hafta sonları da günübirlik ziyaret edilmesini sağlıyor. Kış aylarında nüfus azalıyor, yaz aylarında ise artıyor, hatta bölge taşıma kapasitesini aşıyor.

İnkumu’nda Bartın Belediyesi Sosyal Tesisleri, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Tesisleri, Jandarma Şubesi, İl Özel İdaresi Dinlenme Tesisleri ve Toplum Sağlığı Merkezi bulunuyor. Burada 18 çay bahçesi ve kafe, 10 pansiyon, dört otel, iki adet piknik ve kamp alanı, deniz malzemeleri ve yöresel ürünler satan işletmeler ve restoran ve lokanta olarak hizmet veren altı işletme yer alıyor. İkincil konutlar (ortalama 700’e yakın konut) birbirlerine çok yakın bir şekilde inşa edildiği için, otopark ve güneş almama sorunu yaşanıyor. Ön tarafı denizle, arka tarafı ise dağlarla çevrili olduğu için gelişme imkânı sınırlı bir bölgedir. Üç milyon yıl önce oluştuğu düşünülen lav sütunlarını barındıran Güzelcehisar Plajı’nın yakınında olması İnkumu ile bütünleşik programlara imkân tanıyor.

Ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Karayolunun virajlı ve dar olması sorun teşkil ediyor. Liman ile İnkumu arasındaki dağ içinden yapılacak tünelin ulaşımı iyileştirmesi bekleniyor. İnkumu’nda denize girme, piknik yapma, bisiklet sürme ve sahilde yürüyüş yapma gibi rekreasyon imkanları bulunuyor. Ayrıca Bartın Belediyesi tarafından Ağustos ayının ikinci haftasında İnkumu Yaz Şenliği düzenleniyor.

Kıyı turizmi iklime bağlı olarak yaz mevsiminde yoğunlaşıyor. Hava sıcaklığı ve deniz suyu sıcaklığı turizm sezonunun süresini etkiliyor. En sıcak ay Temmuz ve Ağustos; ortalama sıcaklık 22-22 ºC’dir. Dolayısıyla burada kıyı turizmi sezonu üç ay civarındadır. Bartın ilindeki zengin doğal bitki örtüsü ve Küre Dağları Milli Parklarının İnkumu’na yakın olması ile beldedeki sezonun uzatılmasına çalışılıyor. Ayrıca Bartın Irmağı boyunca gidilerek ulaşılan İnkumu Irmağı’nın turizm potansiyelinin hayata geçirilmesiyle her dönem yerli ve yabancı turist çekme imkanına kavuşması bekleniyor.

Yararlanılan Kaynaklar

360 Sanal Tur Bartın (2019). İnkumu 360 Sanal Turu, http://360sanalturbartin.com/project/inkumu/, (Erişim tarihi: 05.07.2019); Aydın, P. (2005). Bartın İnkumu, Güzelcehisar ve Mugada Kıyılarında Yetişen Kumul Bitkilerin Saptanması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Zonguldak: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Ergin, A., Özölçer, İ. H. ve Şahin, F. (2010). Evaluating Coastal Scenery Using Fuzzy Logic: Application at Selected Sites in Western Black Sea Coastal Region of Turkey, Ocean Engineering, 37: 583-591; Ertaş, H. (1998). Bartın-İnkumu Karayolunun ve İnkumu’nun Peyzaj Değerleri Açısından İncelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Zonguldak: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Karadeniz, V., Çelikoğlu, Ş. ve Altınbilek, M. S. (2010). Turistik Özellikleri Yönünden İnkumu Rekreasyon Alanı ve Çakraz Tatil Köyü (Bartın), Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1): 165-185; Kaya, L. G. ve Aytekin, A. (2009). Determination of Outdoor Recreation Potential: Case of The City of Bartın and its Environs, Turkey, Feresenius Environmental Bulletin, 18(8): 1513-1524; Koçan, N., ve Ankaralı, N. (2016). İnkumu Kıyı Alanında Görsel Kaliteye İlişkin Sorunlar ve Çözümler. İçinde; International Multidisciplinary Conference Bildiriler Kitabı (ss. 334-342). Antalya.