İmparatorlar İstanbul’da: Hitit’ten Osmanlı’ya Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 11 Mayıs - 1 Ağustos 2011)

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin, Ek Bina’sındaki Assos Salonu’nda 11 Mayıs-1 Ağustos 2011 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın destekleriyle düzenlenen sergide kronolojik bir sıra içinde Anadolu’da hüküm süren uygarlıklar beş farklı bölümde tanıtıldı: (a) Hitit İmparatorluğu, (b) Pers İmparatorluğu ile Makedonyalı İskender’in İmparatorluğu ve ardılları, (c) Roma İmparatorluğu, (ç) Doğu Roma İmparatorluğu ve (d) Osmanlı İmparatorluğu. Bu beş birbirini izleyen farklı zaman dilimine ait 210 eser 16 müzeden getirtildi. Hitit İmparatorluğu bölümündeki mulaj ve fotoğraflar ile desteklenen eserler, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çorum Müzesi ve Kastamonu Müzesi’nden getirtildi. Pers İmparatorluğu ile Makedonyalı İskender’in İmparatorluğu ve ardılları bölümündeki eserler, MÖ VI. ve V. yüzyıllar arasında Anadolu’dan Yunanistan’a kadar olan bir bölgede hüküm süren Pers İmparatorluğu ve MÖ IV. ve I. yüzyıllar arasında Anadolu’dan Hindistan’a kadar olan diğer bir bölgede egemen olan Makedonyalı İskender’in İmparatorluğu hakkındaki bilgi panoları, Büyük Kral betimli mühür ve Büyük İskender heykeli gibi farklı tarihi çalışmaları kapsadı. MÖ 27 yılında Oktavianus ile başlayan Roma İmparatorluğu’na ait eserler bölümünde ise; İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki diğer müzelere ait bazı eserler bilgi panoları yardımıyla tanıtıldı; bu eserler arasında Hadrianus ve Marcus Aurelius heykellerinin baş, bacak ve ayak parçaları, İmparator Claudius ve Agrippina kabartması, İmparator Nero’nun heykeli de sergilendi. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu bölümünde mozaikler, sikkeler, minyatür baskılar, Constantinus’un başı, bir porfir lahit parçası, Arcadius’un büstü ve III. Tutmosis dikilitaşının kaidesinde yer alan imparator ve maiyeti kabartmasının bir mulajı gibi eserler ziyaretçilere sunuldu. Osmanlı İmparatorluğu bölümünde ise; padişahların portreleri, silahları, mühürleri, sorguçları, murassa eşyaları, fermanları ile kaftanları sergilendi.

Yararlanılan Kaynaklar

Haberler.com. (2011). İmparatorlar İstanbul’da: Hitit’ten Osmanlı’ya Sergisi. https://www.haberler.com/imparatorlar-istanbul-da-hitit-ten-osmanli-ya-2706530-haberi/, (Erişim tarihi: 05.04.2020); TÜRSAB: Türkiye Seyahat Acentaları Birliği. (2011). İmparatorlar İstanbul’da: Hitit’ten Osmanlı’ya Sergisi, https://www.tursab.org.tr/haberler/imparatorlar-istanbulda-hititten-osmanliya-sergisi_5987?movetomobile=1, (Erişim tarihi: 05.04.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ayhan, A., Çötelioğlu, A. Dönmez, A. Erdoğdu, A., Küçükçoban, A., Demirkol, A. S., Okal, C. Taneri, D., Bideci, E., Bilirgen, E., Çakmut, F., Demirkök, F., Çelik, G. B., Nakipoğlu, G., Yağcı, G., Çetinkaya, H., Günyol, H., Karadeniz, H., Yalçınsoy, H. Aykut, İ., Özbıyık, K., Tosun, K., Bal, N., Demirtaş, N., Şentürk, N., Cinemre, O., Çelik, Ö., İpek, Ö., Gölcük, R., Ağca, S., Alpaslan Arça, S., Gedük, S., Kutluay, S., Öztopbaş, S., Karagöz, Ş., Palamut, Ş., Yılmaz, Ş., Güçkıran, T., Atbaş, Z., Aydın, Z. N., Günay, E. ve Kızıltan, Z. (2011). İmparatorlar İstanbul’da: Hitit’ten Osmanlı’ya Sergisi: The Exhibition Emperors in Istanbul: From the Hittites to the Ottomans. İstanbul: İstanbul Arkeoloji Müzeleri.