Ilıca Termal Turizm Bölgesi

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kütahya-Eskişehir karayolunun 21 kilometresine dört kilometre uzunluğunda bir bağlantı yolu ile erişimi bulunan ve yaygın olarak Ilıca Harlek Termal ismiyle bilinen bölge, çam ormanları arasında yer almaktadır.

Bölgeye Harlek isminin verilmesi Sarıkız efsanesine dayandırılmaktadır. Efsaneye göre kaynağın çıkış noktasında bulunan mağara, Sarıkız’ın ninesinin samanlık olarak kullandığı bir yerdi. Bir gün ineklerine saman almak için mağaraya giren Sarıkız, Harlayarak mı geleyim, gürleyerek mi? diye yankılanan bir ses duyar. Önce aldırış etmeyen Sarıkız, ses birkaç kez tekrarlanınca Harlayarak gel! der. Bunun üzerine bölgedeki kayaların arasından harlayarak su fışkırır ve yükselir. Sarıkız yükselen sulara kapılarak kaybolur.

Bölgede işletmeciliği Kütahya Belediyesi tarafından üstlenilen Harlek Termal Otel’de, 25 ̊C ile 43 ̊C arasında çıkış sıcaklığına sahip olan sıcak su kaynağı, romatizmal hastalıkların, kronik bel ağrısının, eklem hastalıklarının, yumuşak doku hastalıklarının, ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Beyin ve sinir cerrahisi uygulamalarından sonra gelişen genel stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında da tamamlayıcı tedavi unsuru olarak bölgedeki termal sudan fayda sağlanmaktadır. Bütün bunların dışında mevcut termal suyun kadın hastalıklarına, karaciğer yetersizliklerine, böbrek ve safra kesesi iltihaplarına da iyi geldiği bilinmektedir. Oligametalik kaplıca ve içme suyu özelliği taşıyan kaynak, kalsiyum ve florür iyonları ihtiva etmektedir. Bu bağlamda, yaşlılarda kontrollü içme kürleri şeklinde kullanımı ile kemik erimesinde yardımcı tedavi unsuru olarak değerlendirilmesi mümkündür. Ilıca Harlek Termal Turizm Merkezi’nde banyo tedavisi ile çeşitli romatizmal hastalıklar, nevralji ve nevrit tedavisi gerçekleştirilirken, açık havuz banyo tedavisi ile çocuk felcine, hemiplejiye iyi gelen, kırık ve çıkık sonrası iyileşmeyi sağlayan uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özbey, S. (Ed.) (1979). Şifalı Sularımız “Kaplıcalar ve İçmeler Rehberi”, Yurt Haber Ajansı Yayını No: 1. Ankara: Çağ Matbaası.