İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri
Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
-
2019
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın il düzeyinde görevlerini planlamak, yönetmek, denetlemek, geliştirmek ve değerlendirmek üzere 16.04.2003 tarihinde kurulan yerel kamu kuruluşudur. 10.07.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı 1 numaralı Kararnamesi ile son şeklini aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatı ise bu kararnamede yer alan madde 296’ya dayanarak tekrar düzenlendi. İl müdürlüklerinin görevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın faaliyetlerinde merkez birimlerin görevlerinin bulunduğu il sınırları içerisinde yürütülmesini sağlamaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçmişte birkaç kez ayrılarak iki ayrı bakanlık olarak faaliyet gösterdiği süreçte Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri de ayrıldı. Bakanlıkların tekrar birleştiği dönemlerde ise il müdürlükleri de birleştirildi (1976, 1983, 1989, 2003). 1963 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı kurularak turizm faaliyetlerini yürüten birimler bu bakanlığa devredildi. Kültür faaliyetlerini kamu adına yürüten birimler ise 1965 yılında Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Kültür Müsteşarlığı olarak toplandı. 1971 yılında Kültür Bakanlığı kuruldu, 1972 yılında başbakanlığa bağlı tekrar müsteşarlık haline getirildi. 1976 yılında kısa süreliğine Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile birleşti, ancak aynı yıl tekrar Milli Eğitim Bakanlığı ile yeniden birleştirildi, Kültür ve Milli Eğitim Bakanlığı adını aldı. Beklenen sonuca ulaşılmayınca kısa bir süre sonra ayrı olarak Kültür Bakanlığı adıyla 1983 yılına kadar faaliyet gösterdi. 1983 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı adıyla birleşen bakanlıklar 1989 yılında Turizm Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı olarak ayrıldı, 2003 yılında tekrar birleştirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı adıyla günümüze kadar geldi.
20.10.2011 tarih ve 214199 sayılı Bakanlığa ait yönetmelik uyarınca Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerinin görevleri şu şekildedir:
Kültür hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve planlama yapmak, kültür ve turizm alanlarında kongre, konferans, sempozyum, seminer, panel, festival, yarışma, gösteri, sergi, kurs vb. etkinlikler düzenlemek, il içinde yapılacak her türlü tören ve kutlama hafta ve günleriyle ilgili olarak görevleri yerine getirmektir.
Folklorik faaliyetler gerçekleştirmek, kültür varlıklarını korumak, müzecilik faaliyetleri yürütmek, tarihi ve arkeolojik değerlerin güvenliğini ve korunmasını sağlamak, ilde kültür ve turizm bilincini geliştirmek, kalkınma planları ve yıllık programları göre bölgenin turizm potansiyelini değerlendirmek, kamu kurum ve kuruluşları ile sektör personelinin kültür ve turizm konularında eğitilmesini planlamak ve gerçekleştirmek, il içinde sanatsal faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak, il içerisinde yer alan kütüphanelerin faaliyetlerini yürütmek, il ile ilgili belgesel film ve benzeri sanatsal faaliyetlere yardımcı olmak, il genelinde kültür ve turizm alanına giren tüm konularda envanter çalışması yapmaktır.
Profesyonel turist rehberi gereksinimini karşılamak için bakanlık talimatlarına göre çeşitli kurslar açmak, hizmet içi eğitim seminerleri düzenlemek, turist rehberlerini denetim ve vize işlemlerini yapmak, ilde faaliyet gösteren turizm bakanlığı belgeli işletmeleri ve seyahat acentalarını denetlemektir. İldeki turizm türleri ve talebinde oluşan değişim ve gelişime uygun politikalarının belirlenmesi ve gerekli yatırımlar için gerekli araştırma faaliyetlerinde bulunmaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aylık ve yıllık yayınladığı bülten ve yayımlar için gereken istatistiki verileri il bazında toplamak, bu bülten ve yayımların hazırlanmasına yardımcı olmak, bu verileri toplayacak yeteri kadar personel temin etmek, temin edilen personelin bakanlık birimleriyle uyum içinde çalışması için elverişli ortamı sağlamak, bakanlığın merkez birimlerince il ve ilçelerde yapılan alan çalışmalarına gereken her türlü yardımı yapmaktır.
İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, tüm imkanları kullanarak, milli, manevi, kültürel, tarihi, sanatsal ve turistik değerlerin tanıtımını yapmak ve yaptırmakla görevlidir. Bu görevinden dolayı kongre, konferans, festival, sempozyum, seminer, panel, yarışma, gösteri, sergi, kutlama haftaları gibi faaliyetleri düzenlemek, düzenlenenlere katılmak, bu amaçla faaliyet gösteren kamu veya özel kurum, kuruluş, topluluk ve kişileri desteklemek, yönlendirmek ve bunlar arasında gereken işbirliğini sağlamaktadır.
Yararlanılan Kaynaklar
https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264029/kultur-ve-turizm-bakanligi-il-kultur-ve-turizm-mudurluk-.html, (Erişim tarihi: 25.07.2019); https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-43034/tarihce.html, (Erişim tarihi: 25.07.2019); http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/19.5.1.pdf, (Erişim tarihi: 25.07.2019).