İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm ve Otel İşletmeciliği

(Ankara, 1988 - )

Bilkent Üniversitesi, kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın turizm sektörünün Türkiye için taşıdığı önemi dikkate alarak bir ilke daha imza attı ve 1987 yılında kurduğu turizm ve otelcilik alanındaki önlisans programını açtı. Böylelikle, Türkiye’de turizm alanında yabancı dilde eğitim veren ilk özel yükseköğretim kurumu oldu. Önce, 153 öğrenci ile faaliyete başlayan bu programın ardından, lisans düzeyinde faaliyet gösteren Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu hayata geçirildi (1988).

İlk bölüm, Turizm ve Otel İşletmeciliği idi. Daha sonra iki yeni bölüm daha faaliyete başladı: Turizmde Bilgisayar Teknolojisi ve Turizmde Ofis Yönetimi. Bu iki bölüm, iş dünyasının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri ve İşletme Bilgi Yönetimi şeklinde yeniden yapılandırıldı. Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, bu bölümlerle birlikte, 2000 yılından itibaren, Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu bünyesinde yer almaya başladı. Çağın değişen koşullarına uygun olarak öğretim programlarını sürekli geliştiren ve dönüştüren yüksekokul, kuruluşundan itibaren Kamer Rodoplu tarafından yönetilmektedir.

Bölüm, öğretim faaliyetlerine başladığı ilk günden itibaren, turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu orta ve üst düzey insan kaynağı ihtiyacına cevap verecek nitelikte mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, kendine özgü eğitim felsefesi ile, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan pek çok programa ilham vermektedir. Bölüm, kuruluşundan itibaren sahip olduğu eğitim felsefesi çerçevesinde, uygulamalı eğitimle desteklenen, teorik ve uygulamalı dersler içeren bir müfredat, İngilizce dışında seçmeli yabancı bir dil, bilgisayar ve bilgisayarlı eğitim, proje dersleri ve hem araştırmaya odaklı akademik hem de sektör tecrübesine sahip öğretim kadrosuna sahiptir. Yıllar içinde, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, bölümün müfredatı pek çok kez yenilendi. Ancak, temel felsefesi çerçevesinde, uygulamalı eğitim, yabancı dil bilgisi, proje dersleri, bilgisayar eğitimi ve akademik kadrosunu oluşturma vizyonu hiçbir zaman değişikliğe uğramadı.

Teorik ve uygulamalı eğitime eşdeğerde önem verilen bölümde, sektörel ihtiyaçlara yönelik derslerin yanı sıra, mezunlarını her kademedeki yönetim pozisyonlarına hazırlayan, farklı disiplinlerde dersler de verilmektedir. Öğrenciler çağdaş bir işletme ve yönetim bakış açısıyla, turizm ve otel işletmeciliği alanında gerekli teorik eğitimi almakta, uygulamalı eğitim sayesinde ise, sektör için gerekli olan doğru tavır, beceri ve incelikleri kazanmaktadır. Bölümde, 1991 yılında kurulan Bilkent Otel ve Konferans merkezi ve uygulama mutfakları ve restoranı ile uygulamalı eğitime devam edilmektedir. Uygulama oteli yanı sıra, bir ana mutfak, 12 istasyona sahip uygulama mutfağı, amfitiyatro şeklindeki demo mutfağı ve Le Piment Rouge isimli 60 kişilik öğle yemeği sunan fine-dining uygulama restoranı ile, bölüm Türkiye’deki ilkler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra, kuruluşundan itibaren, mezunlarının mezuniyet öncesi iş bulmaları esasına dayanan bir yaz ve bir de dönem stajı olmak üzere, iki staj programına sahiptir. Bu programların başarısı nedeniyle, bugün Bilkent Üniversitesi’nde bütün bölümlerde en az bir staj programı bulunmaktadır.

Uygulamalı eğitimin yanı sıra, bölümde yedi bilgisayar laboratuvarı bulunmakta olup, öğrenciler Opera, Micros Fidelio, ChefTec, Sabre ve Link gibi sektör tarafından kullanılan bilgisayar programlarını öğrenme imkanına sahiptir. Bölümde, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Çince, Japonca, Korece, Farsça, veya Arapça dillerinde yabancı seçmeli dil eğitimi verilmektedir. Kuruluşlarından itibaren Uluslararası Otelcilik, Restoran ve Kurumsal Eğitim Konseyi (International Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education, I-CHRIE) ve aynı konseyin Avrupa şubesi durumundaki EuroCHRIE üyesi olan Bölüm, İstanbul’da (1997) ve Ankara’da (2004) EuroCHRIE konferanslarına ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda, turizm sektöründe en önde gelen firmaları ve eğitim kurumlarını biraraya getiren dünyanın en büyük sektörel sosyal ağlarından biri olan HOSCO’ya üyedir.

Bölüm, kuruluşundan itibaren turizm sektörü ile turizm öğretim yapan yüksek öğrenim kurumları arasındaki işbirliğine katkı sağlamayı hedeflemesi bakımından da farklılaşmaktadır. Bu amacına ulaşmak için, turizm sektöründeki lider kamu ve özel kurum ve yöneticileriyle güçlü ilişkiler kurmuş ve bu ilişkilerini geliştirerek devam ettirmektedir. Buna en güzel örnek, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, turizm sektöründe faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlar ve turizm öğretimi yapan yüksek öğretim kurumları arasındaki işbirliğini pekiştirmek amacı ile düzenlenen, ilki 1996 yılında gerçekleştirilmiş olan Bilkent Turizm Forumları’dır. Altıncısı 2002 yılında gerçekleştirilen forumlara, 2018 yılına kadar ara verilmiş olmasına rağmen, turizm sektöründe üst düzey yönetici, akademisyen ve öğrencileri bir araya getiren forumlar, marka haline geldi.