Hızır Kamp

Kamp-Kamping İşletmesi Kamp

(Balıkesir, 2002 - )

Binbir pınarlı Kazdağları’nın Kirişlik Vadisi'nin eteğinde bir dinlence ve kamp mekânıdır. Mehmetalan Köyü’ne iki kilometre uzaklıkta olan kamp, Kazdağı Milli Parkı’nın sınırlarına yürüyüş mesafesindedir. Kampın içinden akan Zeytinli Çayı’nın serin suyunda yüzmek, Kazdağları’nda yürüyüş yapmak ve kamp alanında organize edilen çeşitli grup çalışmalarına katılmak misafirlerin başlıca tercihleridir.

Ekolojik bir plan ile tasarlanan kampta konaklama doğal malzeme ile yapılan ağaç evlerde sağlanmakta ve kendi çadırıyla gelenlere çadır kurma yerleri sunulmaktadır. Elektriğini güneş enerjisi panellerinden elde eden, bir dönümlük ekolojik bahçesi, zeytinliği ve mandalina bahçeleri olan Hızır Kamp, hem tatilcilere hizmet etmekte hem de yoga, meditasyon ve çeşitli grup etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Organik undan iki çeşit ekmeğini kendi üreten Hızır Kamp, mutfağı yöresel Ege çeşitlerinden vejetaryen menüye kadar doğal alternatifler sunmaktadır. Bahçede yetiştirilen ve salata veya pişmiş sebze olarak servis edilen özel yerel eşsiz sebzelere ek olarak, rutin et, kümes hayvanları veya balık yemeklerinden ayrı olarak özel vejetaryen yemekleri de mevcuttur. Tüm sebzeler yerel olarak üretilen sızma zeytinyağı ile pişirilmektedir. Otantik bazlama ekmekler, öğle yemeği sırasında servis edilen gözleme ve kahvaltı mevcuttur.

Kazdağları ve eteklerinin yanında, Çanakkale ve Balıkesir illerindeki birçok ilçeyi içeren geniş bir alanı kapsamaktadır. Batıda Dededağı, ortada ana Kazdağı, doğuda Eybek Dağı, kuzeydoğuda Gürgen, Kocakatran ve Susuz dağlarından oluşan Kazdağları silsilesi Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi’ni birbirinden ayırmaktadır. Burhaniye, Edremit, Güre, Altınoluk, Küçükkuyu, Ayvacık, Bayramiç gibi birçok ilçe Kazdağları’nın eteklerinde kuruludur.

Biga Yarımadası’nın 1.774 metre ile en yüksek kütlesi olan ana Kazdağı’nın güney yüzü, yani Zeytinli çayından Altınoluk yerleşiminin batısına kadar olan bölümü ile bu bölümün zirveye kadar devam eden yüksekliklerinin kapsadığı 21.450 hektarlık alan, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile milli park ilan edildi. Kazdağı Milli Parkı’nın korunmaya alınmasında çok önemli ekolojik sebepler bulunmaktadır. Kazdağları’nın yaklaşık 90 bin yıl süren son buzul çağından etkilenmemesi sahip olduğu doğal zenginliğin nedenlerinden biridir. Doğudan batıya uzanan Kazdağı kütlesini kuzey-güney istikametinde derin vadi ve kanyonlar kesmektedir ve bu yapının ortaya çıkardığı farklı iklimsel koşullar nitelikli bir ekosistem oluşturmaktadır. Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Tundra (Sibirya) iklim sistemlerinin aynı anda gözlemlendiği Kazdağı Milli Parkı’nda yaklaşık 800 farklı bitki türü tespit edildi. Bu bitkilerden 32 tanesi endemik tür olup, dünyada sadece Kazdağları’nda yetişmektedir.