Hıdırlar Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Anadolu’da antik dönemlerden beri kullanılmakta olan ve antik dönemlerde adı Angonia olan Hırdırlar Kaplıcası, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Hıdırlar Köyü’nde, köye iki kilometre, Yenice ilçe merkezine 42 kilometre, Çanakkale’ye ise yaklaşık 140 kilometre mesafededir.

2006 yılında termal turizm merkezi olarak ilan edildi. Kaplıca tesisleri yeşil bir alan üzerine kurulmuş olup denizden yüksekliği 800 metredir. Kaplıcadan çıkan sular birkaç yerden kaynamaktadır. Hıdırlar Kaplıcası, Termal Turizm Merkezi alanında yer alan kükürtlü sıcak suları ve çamur banyosu ile önemli bir şifa merkezidir. Florür içeren sodyumlu sülfatlı, sıcaklık değerleri yüksek kaynaklar bulunmaktadır. Deri hastalıkları, romatizma ve kadın hastalıkları tedavisine uygun termal sulara sahiptir.

Genel olarak değerlendirilecek olursa, Marmara Bölgesi’ndeki kaynakların sıcaklığı 12-100°C arasında değişmekle birlikte, genel dağılımı 20-60°C aralığındadır. Hıdırlar Kaplıcası en yüksek (80-100°C) sıcaklığa sahip termal mineralli su kaynaklarından bir tanesi olup, pH dağılımı genel itibari ile yedi civarındadır ve nötr sular sınıfında yer almaktadır. Hıdırlar Kaplıcası’nda, sıcak su çıkışı üç kesimde tespit edildi. Hıdırlar Kaplıcası ve çevresindeki açık alan ile belirlenen üç çıkış merkezinde sıcak su örnekleri alınarak incelendi; 1 numaralı örneğin çıkış yerindeki sıcaklığı 79.6°C, pH değeri 6.84, 2 numaralı örneğin sıcaklık değeri 84°C ve pH’ı ise 6.88’dir. Ana kaynakta ise sıcaklık 78.6°C ve pH 7.43 olarak ölçüldü.

Yararlanılan Kaynaklar

Atay, L., Aksu M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu, https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkale-Turizm-Envanteri-Strateji-Calismasi.pdf, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Ateş Ö. (2007). Hıdırlar (Çanakkale-Yenice) Jeotermal Sahası’nın Hidrojeokimyasal Özellikleri ve Tektonizmayla İlişkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Erginal, G. (2018). Yenice’de (Çanakkale) Termal Turizm Potansiyeli ve Sorunlar: Kum Ilıcası ve Hıdırlar Kaplıcası. Ankara: TÜCAUM 30. Yıl Uluslararası Coğrafya Sempozyumu Bildirileri (ss.495-500) 3-6 Ekim; Güney Marmara Kalkınma Ajansı (2011). Çanakkale Turizm Çalıştayı Raporu. https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkalede-Turizmin-Bugunu-ve-Gelecegi.pdf, (Erişim tarihi: 04.12.2019); Güvenç, C. (2007). Türkiye’deki Termal Turizm Tesislerinin Planlama ve Tasarım İlkelerine İlişkin Bir Model Önerisi: Çanakkale Örneği (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; İpek F. Barut, F. İ. ve Erdoğan, N. (2011). Marmara Bölgesi Termal Mineralli Kaynak Suları: Hidrokimyasal Özellikleri ve Zamana Bağlı Değişimi, İstanbul Yerbilimleri Dergisi, 24 (1): 19-64; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007). Türkiye Turizm Stratejisi (2023). Ankara; Üyümez, M. ve İlaslı, A. (2009). Antik Dönemden Günümüze Kaplıcalar ve Afyonkarahisar’da Kaplıca Kültürü Tarihi. Ankara: TMMOB Jeotermal Kongresi Bildirileri (ss. 63-67), 23 - 25 Aralık.