Havza Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Samsun’un Havza ilçesi içerisinde yer alan kaplıcalar, iki bin yıldır bilinen ve sağlık amacıyla kullanılan şifalı sulardır. Romalılar’ın Thermae Phosemonitarum adını verdikleri Havza kaplıcalarının öteden beri bilindiği ve şöhretini Doğu Roma devrinde de sürdüğü bildirilmektedir. Havza ilçe merkezinin batı tarafında bulunan beş kaplıca bir tepenin eteğindedir. Daha önce yapılan üç kaplıca ve 1986 yılında Maden Teknik Arama (MTA) tarafından bulunup çıkarılan sıcak suyun değerlendirilmesi yapılan iki kaplıca bulunmaktadır. Aslanağzı–Kız Gözü, Şifa ve Maarif Hamamları Havza’daki tarihi hamamlardır. Bizans yapısının yerine 1256 yılında Sultan II. Mesud tarafından yaptırılan ve işletmecileri tarafından Vakıf Hamamı olarak adlandırılan Aslanağzı-Kız Gözü Hamamı, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile koruma altına alındı. Turizm Bakanlığı Havza kaplıcalarını Termal Turizm Merkezi olarak ilan etti.

Havza kaplıcalarının su sıcaklığı 53°C, debisi 27 l/sn.’dir. Havza Kaplıcaları, volkanik kaynaklı (Jüvenil) olup zayıf mineralizasyonlu, sodyum bikarbonatlı, hipertermal (53°C), hipotetik (14.5 milimol/l) ve oligometalik (643.17 mg.) bir maden suyudur. Sıcak suyun rezervuar kayacı; Jura-Alt Kretase kireçtaşıdır. Renksiz, kokusuz ve berrak olan sıcak su, sondajların açılmasıyla elde edilmektedir. Kaplıcanın suyunda arsenik, çelik, silis, sodyum, sülfat, radyoaktif bulunmaktadır. Havza Kaplıcaları'nın faydalı olduğu hastalıklar; cilt hastalıkları, deri hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, romatizma hastalıkları, bağırsak ve böbrek hastalıkları, safra taşı rahatsızlıkları, mide iltihapları, nikris ve kadın hastalıkları, nefes yolu hastalıkları, sindirim bozuklukları olarak ifade edilmektedir. Kaplıca bölgesinde banyo kürü, içme kürü, inhalasyon uygulamaları, ergoterapi, hidroterapi, fizik tedavi ve masaj imkânları mevcuttur.

Havza Kaplıcalar bölgesinde 80 oda ve 240 kişi konaklama kapasitesine sahip dört yıldızlı bir otel, 80 oda ve 170 kişi kapasiteli üç otel bulunmaktadır. Havza’da ev pansiyonculuğu gelişmiş olup, özellikle yaz aylarında yaklaşık 150 ev pansiyonculuk yapmaktadır. Kaplıcalar bölgesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlı 63 oda ve 100 yataklı Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi bulunmakta olup, üniversite öğretim elemanları ve uzmanları tarafından tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.havza.gov.tr/havzada-bulunan-termal-tesisler-ve-kaplica-isletmeleri, (Erişim tarihi: 17.11.2019); Kuzucu, K. (2013). Osmanlı Döneminde Havza Kaplıcaları ve Kasabanın Sosyo-Ekonomik Gelişimindeki Rolü, İçinde; Köse, O. Editör), Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik (ss.323-336). Samsun: Canik Belediyesi Kültür Yayınları; Özbey, S. (1979). Şifalı Sularımız Kaplıcalar ve İçmeler Rehberi. Ankara: Yurt Haberler Ajansı Yayını; Özcan, Ü., Ülkütekin, İ.A., Topal, F., Önay, S.F., Maçkan, A., Arabacı, S. ve Mantı, D.B. (2012). Samsun Turizm Master Planı 2011-2023. Samsun: Samsun İl Özel İdaresi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çağlar, Ö.K. (1936). Havza Kaplıcaları ve İçme Suları. Ankara: Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayınları.