Hamamayağı Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Hamamayağı Kaplıcaları’nın bulunduğu alan, güneyinde 2.060 metre yüksekliğindeki Akdağ ile kuzeyinde zirveleri 1.000-1.500 metre yüksekliğindeki Canik Dağları'nın arasında bulunmaktadır. Samsun’a 69 kilometre, Ladik ilçe merkezine 13 kilometre, Havza ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan kaplıca, Samsun-Amasya karayoluna üç kilometre uzaklıktadır. Su sıcaklığı 36°C, pH değeri 7,22; akım değeri 10 l/sn.’dir. Kaplıca suları bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu ve kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte yüzyıllardır kaplıcaların şifa amaçlı kullanıldığı anlaşılmaktadır. XVII. yüzyılda bölgeyi gezen Evliya Çelebi seyahatnamesinde cilt lekelerini temizlemesi ve cildi canlandırması nedeniyle kaplıca için gençlik suyu ifadesini kullanmıştır.

Hamamayağı, Türkiye’deki birinci derecede önemli ve öncelikli kaplıca suyu olarak belirlendi. Kaplıcanın çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bu hastalıklar arasında romatizma, kireçlenme, cilt hastalıkları, sinir hastalıkları sayılabilir. Ayrıca kas yorgunlukları ile ameliyat sonrası yorgunlukları gidermede olumlu etkisi olduğu ifade edilmektedir.

Hamamayağı Kaplıcaları’nın özellikle çevre il ve ilçelerden her mevsimde çok sayıda ziyaretçisi bulunmaktadır. Önceleri Ladik Belediyesi tarafından işletilen kaplıca tesisleri, Ladikli Sanayici ve İş Adamları Derneği’ne (LAYSİAD) yatırım amaçlı olarak kiralandı. Dernek tarafından yapılan ve 2018’de faaliyete geçen tesis; dört yıldızlı, 60 odalı ve 205 yatak kapasitesine sahiptir. Kadın ve erkekler için iki ayrı hamam, hamamlar içerisinde yarı olimpik yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca çocuk havuzu, sauna, masaj odası bulunmaktadır. Tüm odalara kaplıca suyu verilmektedir. Tesislerde müşterilerin kullanımı için açık ve kapalı restoran, lobi, lobi bar, çocuk parkı, piknik alanı, voleybol sahası, açık otopark, toplantı salonu bulunmaktadır. Kaplıca bölgesinde tek tesis olmasına karşın, yakınında bulunan Ladik (13 kilometre) ve Havza (15 kilometre) ilçe merkezlerinde çok sayıda otel, motel ve pansiyon bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gültekin, F., Hatipoğlu, E. ve Ersoy, A. F. (2009). Ladik-Hamamayağı (Samsun) Sıcak ve Soğuk Su Kaynaklarının Hidrojeokimyası ve Kökensel Yorumu, Yerbilimleri Dergisi, 31(2): 111-126; Şahin, K. Ladik-Hamamayağı Kaplıcaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (1): 181-194; Ülker, I. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay. No:1006.