Güvercinlik

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Bodrum’un 59 mahallesinden biridir. Büyük bir kısmı doğal sit alanı ilan edilmiş olan bu sakin tatil beldesi, Muğla şehir merkezine 100 kilometre, Bodrum merkezine 20 kilometre ve Milas-Bodrum Havalimanına ise yaklaşık 17 kilometre uzaklıktadır. Güvercinlik, 2012 yılına kadar Bodrum ilçesine bağlı bir köy iken, 2012 yılında Muğla’nın büyükşehir olması ile birlikte bu ilçeye bağlı bir mahalle statüsünü aldı. 2019 yılı itibariyle 793’ü erkek ve 694’ü kadın olmak üzere nüfusu toplam 1.487 kişidir. Güvercinlik Mahallesi, 2020 yılından itibaren ismine yakışan bir şekilde güvercin yuvalarıyla donatıldı. Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hazırlanan mavi-beyaz güvercinlikler, Güvercinlik sahiline yerleştirildi ve Bodrum’a özgü kuş yuvalarının, yarımadanın her köşesine yayılacağı belirtilmektedir.

Bodrum Yarımadası’nın güneyi orman varlıkları açısından yetersiz olmasına karşın Güvercinlik Körfezi’nin bulunduğu kuzey kısmı çam ormanlarıyla kaplıdır ve her tarafta beldeyi çevreleyen zeytin ağaçlarını görmek mümkündür. Yeşil ve mavinin birleştiği körfezde doğal güzellikleri, otantik özellikleri ve karşısında yer alan Salih Adası ile Güvercinlik, yörenin önemli bir sayfiye ve rekreasyon beldesidir. Bodrum Yarımadası’nın kuzeydoğusunda bulunan belde, bölgeye kuzeyden gelindiğinde denizin ilk görüldüğü nokta olma özelliği taşır. Yarımadanın rüzgâr sörfü (wind-surf) merkezlerinden biridir. Burada yelken ve benzer su sporları yapma olanağı vardır. Bodrum Yarımadası’nın denizi en temiz noktalarından biri olan Güvercinlik’te keşfedilmeyi bekleyen birçok küçük koy da bulunmaktadır.

Güvercinlik, birçok balıkçı teknesinin bulunduğu bir balıkçı beldesidir. Günübirlik tekne gezilerine çıkılabilir. Klasik balıkçılığın yanı sıra insanların burada kıyı boyunca balık tuttuğunu ve balık çiftliklerinin çok sayıda olduğunu görmek mümkündür. Bu balık çiftliklerinde en yaygın balık türü ise levrektir.

Güvercinlik’te ultra her şey dahil ve her şey dahil konseptli otellerin yanı sıra, sadece oda, oda kahvaltı, yarım pansiyon ve tam pansiyon seçenekleri ile konaklama imkânı veren tesisler de bulunur. Farklı fiyat seçenekleriyle her türlü bütçeye hitap eden bu tesislerde deniz manzaralı odalarda kalma imkânı vardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bodrum Kaymakamlığı (2020). Mahalli İdareler. http://www.bodrum.gov.tr/mahalli-idareler, (Erişim tarihi: 20.12.2020); Etstur (2020). Güvercinlik Otelleri. https://www.etstur.com/Guvercinlik-Otelleri, (Erişim tarihi: 19.12.2020); Gürdal, M. (2014). Türkiye Turizm Coğrafyası Profesyonel Turist Rehberi ve Gezi Kılavuzu (İkinci baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık; https://bodrum.bel.tr/haber.php?id=8193/GUVERCIN_YUVALARININ_YERLESTIRILMESINE_GUVERCINLIK_MAHALLESI%27NDEN_BASLANDI, (Erişim tarihi: 19.12.2020); Şenol, F. (2008). Türkiye Turizm Coğrafyası Yöresel Turizm Kaynaklarımız ve Dünya Harikaları (Birinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Kültür ve Turizm Bakanlığı (Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) (2020). Bodrum & Çevresi. https://mugla.ktb.gov.tr/TR-156696/bodrum--cevresi.html, (Erişim tarihi: 20.12.2020); Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2020). Nüfus ve Demografi. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=nufus-ve-demografi-109&dil=1, (Erişim tarihi: 19.12.2020)