Günyüzü Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Türkiye’nin birinci derecede önemli ve öncelikli maden suları kapsamında yer alıyor. Sivrihisar-Polatlı-Ankara yolunun güneyinde, Sivrihisar-Polatlı yolundan Günyüzü’ne ayrılan yolun 15. kilometresinde bulunan Hamamkarahisar Köyü’nün yakınındadır. Selçuklu eseri olan kaplıca aslında bir külliyenin koludur. Başbakanlık Arşivi Tapu Tahrir defterindeki belgeye göre Umurbey’in oğlu Selçuk Bey tarafından yaptırılmıştır. Ancak Tahsin Özalp, Umurbey vakfiyesine dayanarak, hamamın 1175 yılında Umurbey tarafından yaptırıldığını belirtmektedir. 1966-1967 yılları arasında Osman Meriç’in Eskişehir Valiliği kaplıcanın mülkiyeti döneminde, Özel İdare’den satın alınarak Sivrihisar Belediyesi’ne verildi.

Sekizgen planlı, kubbeli ve duvarlarında sivri kemerli nişlerin bulunduğu iki ayrı hamam ve soyunmalıktan oluşmaktadır. Tarihi değeri olan iki hamamın içinde de 1,5 metre derinliğinde ve 6×6 metre boyutlarında iki havuz bulunmaktadır. Havuzlardan biri erkekler, diğeri kadınlar içindir. Banyo ve içme kürleri için elverişli olan kaplıcanın banyo kapasitesi günlük 5.760 kişidir. Özel İdare Müdürlüğü’ne ait ve kiraya verilen 100 yataklı bir konaklama tesisi bulunur. Elektrik, haberleşme, içme ve kullanma suyu gibi altyapı hizmetleri mevcuttur.

Suyun kaynağı hafif eğimli bir tepenin yamacındaki tek bir kaynaktan, kuzey yöndeki Dinek ve Dutlu köylerinin kuzeyindeki dağlardan gelmektedir. Kuzeybatı-güneydoğu yönlü fay hattı boyunca alüvyona desaj olur. Sondaj kuyusu olmadan doğal artezyen çıkışlı kaplıcanın su sıcaklığı 35⁰C olup, debisi 45 l/sn’dir. Kaplıca suyunun pH değeri 7,5 ve radon değeri 3.330 Pci/l’dir. Toplam 759 mg/l eriyik minarel değerine sahiptir. Kaplıca suyu; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, çinko, klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, bikarbonat, hidroarsenat, metaborik asit, metasilikat asit ve ayrıca serbest karbondioksit içeriyor. Kimyasal sınıflandırmada bikarbonat, kalsiyum, sodyum ve bromürlü suya; fiziksel sınıflandırmada ise izotermal, hipotonik, radyoaktif ve oligometalik maden suyu sınıfına girer. Radyoaktif özelliği gösteren Çardak Kaplıcası'nın suyu Gençlik Suyu olarak kabul ediliyor. Özellikle deri hastalıklarının tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca romatizma, sinir sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları ve metabolizma bozukluklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Banger, G. (2003). Eskişehir’in Şifalı Sıcak Su Zenginliği. Eskişehir: Ticaret Odası Yayınları; Bozkurt, R. (1990). Eskişehir Kaplıcalarının Jeolojik ve Kimyasal Özellikleri. Eskişehir: Eskişehir Kaplıca Turizmi Semineri, 3. 02.; https://www.sivrihisar.com.tr/sivrihisar-hamamlari.html, (Erişim tarihi: 10.10.2019); Kayar, Ç.H., Çeltek, E. ve Kaya, İ. (2006). Bir Kültür Turizmi Destinasyonu: Eskişehir. İçinde; İ. Arıkan (Editör), Eskişehir Turizm Geliştirme Projeleri (ss. 1-67). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları: 1715; Koç, F. (2011). Türkiye Kaplıcaları. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Banger, G. (2003). Eskişehir’in Şifalı Sıcak Su Zenginliği. Eskişehir: Ticaret Odası Yayınları.