Günlük Gezinti Tekneleri Tenezzüh Motorları İşletmeciliği

Ulaştırma İşletmeciliği Yat İşletmesi

Günlük tur tekneleri hizmet verilen bölge ve kullanım amaçlarına göre üç ayrı şekilde hizmet sunmaktadırlar. Bunlar yüzme, gezme görme ve yeme-içme hizmetlerdir. Bu hizmetlerden sadece birini, ikisini veya hepsini sunan gezinti tekneleri verdikleri hizmete göre donatılmaktadır. Günübirlik gezinti teknesi Deniz Turizmi Yönetmeliği’nde aşağıdaki şekilde tanımlanır. Günübirlik gezi teknesi, gezi, spor, eğlence ve turizm amacıyla limandan aldığı yolcuları aynı gün aynı limanda indiren, denize elverişlilik belgesine sahip deniz turizmi aracıdır. Orta ve alt gelir düzeyine sahip turistlerin deniz turizmi olanaklarından sınırlı gün ve kısıtlı imkânlarla faydalanmalarını sağladıkları için günübirlik tekneler önemlidirler.

Günübirlik teknelerin Deniz Turizmi Yönetmeliği'ne göre tür ve kapasiteleri, çalışma usul ve esasları ile belgelendirilmesine ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir. 2011 yılından başlayarak günübirlik gezi tekneleri İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri aracılığı ile belgelendirilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yönetmelik ve uygulamaları ile sektörde kalite arttırarak disiplin sağlama ve bütünlüklü bir planlama amaçlar. Deniz-kum-güneş turizminin yaygın olduğu bölgelerde günübirlik gezinti tekneleri yüzme amaçlı olarak donatılmaktadır. Gün boyu yapılan turlarla koylara gidilerek yüzme molaları verilmektedir. Yemek dâhil olarak tur biletleri satılmaktadır. Günübirlik gezinti tekneleri çeşitli bölgelerde kooperatifler kurdular. Kalabalık alanlarda sokak stantları aracılığı ile bilet satışı yapmaktadırlar. Ayrıca mahalli seyahat acentaları ve oteller aracılığı ile bilet satışları da yapmaktadırlar. Bazı oteller sezonluk antlaşma yaparak kendi bünyelerinde günlük tekne turu aktivitelerini gerçekleştirebilmektedir.

Acentalar, günlük tur işletmelerince yüksek komisyon aldıkları yönünde eleştirilmektedir. Tekne işletmecisinin eline geçen ücret ile müşterinin ödediği arasındaki makasın yüksek olmasının hizmet kalitesini düşürdüğü turizm profesyonellerince ifade edilmektedir. Günlük tekne gezilerinin içinde olduğu son yıllarda popülaritesi artan önemli bir tur programı gerçekleştirilmektedir. Kurumsallaşmış seyahat acentalarınca bölgesel olarak paket tur şeklinde otobüs+konaklama+günlük tekne turu şekillinde her gün başka bir bölgede tekne turu yapılarak haftalık tur paketleri satılmaktadır. Incoming yapan çeşitli tur acentaları da programlarına günlük tekne turu gezileri eklemektedirler. Bu hizmet şeklinde yüzme ile yeme-içme odaklı olarak günlük tur organize edilmektedir.

Ağırlıkla yüzme amacıyla yapılan turlar olsa da deniz ile ulaşılabilecek tarihi yerleri, doğal güzellikleri görmek amacıyla da gerçekleşebilmektedir. Örnek olarak Gökova’da Sedir Adası, Bodrum’da Karaada sıcak su mağarası, Fethiye Saint Nicholas Adası, Dalyan Kaunos vb. yerler, güney egenin önemli gezi duraklarıdır. Günübirlik gezinti tekneciliğinde tekneler, hizmet personeli ve verilen hizmet kadar tur güzergâhının temizliği ve bakımı da önemlidir. Bir diğer gezinti tekneleri yüzer restoranlardır. Bunlar tenezzüh motorları olarak ifade edilir. Özellikle İstanbul Boğazı’nda hem turistler için hem de iş toplantısı, davet, düğün, nişan gibi aktivitelerde kullanılmaktadır. Bu hizmet şeklinde yeme-içme ve gezme görme odaklı olarak günlük tur organize edilmektedir. Bir diğer yaygın tekne turu sadece gezme görme olarak amaçlı turlardır. Bu turlar genelde gün boyu değil kısıtlı zamanda gerçekleşmektedir. Nehir turları, boğaz turu, ada turu vb. gibi turlardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Balık, İ. ve Muslu, A. (2016). Manavgat Nehri Günübirlik Gezinti Tekneciliği ve Sorunları, Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6 (2): 257-271; Erol, A. (2011). Antalya, Gelirini İkiye Katlamayı Hedefliyor, www.denizhaber.net/antalya-gelirini-ikiye-katlamayi-hedefliyor-haber-32630.htm, (Erişim Tarihi 15.05.2017); Muğla Valiliği (2010). Muğla İli Turizm Sektörünün Kümelenme Analizi ve Makro Düzey Stratejik Planı, Muğla; Ünsan, Y. (2014). Antalya ve Yakın Çevresinde Kullanılmak Üzere Günübirlik Gezinti veya Hızlı Ulaşım Amaçlarına Özel Tekne Tiplerinin Araştırılması, 2005, Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Kongresi, Antalya.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Muslu, A. (2015). Türkiye’de Deniz Turizminde Ürün Farklılaştırması ve Kalite Yönetimi (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü.