Gönen Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Gönen, Balıkesir, 1994 - )

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 14.02.1994 tarihli toplantısında alınan karar gereği, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama ve Sıhhi Tesisat programları ile Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Gönen Meslek Yüksekokulu (1994-), 2015 yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'ne bağlandı.

Gönen Meslek Yüksekokulu Kampüsü hizmet binasında; idari kısım, derslikler, üç bilgisayar laboratuvarı, bir turizm uygulama laboratuvarı, bir maker laboratuvarı, bir tasarım atölyesi, bir doğalgaz laboratuvarı, bir konferans salonu, bir kütüphane, çalışma ofisleri, kantin ve yemekhane bulunmaktadır. Kampüs alanı içinde ağaçlandırma çalışması yapılmış yaklaşık 195 bin metrekare yeşil alan ve içinde yer alan gölet ile birlikte bir futbol sahası (halı saha), iki basketbol sahası ve bir voleybol sahası öğrencilere spor yapma olanakları sunulmaktadır.

Meslek Yüksekokulu Kampüsü'nün 500 metre yakınında, öğrencilere yönelik 360 (180 kadın, 180 erkek) kişilik, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu hizmet vermektedir. Yüksekokul, Gönen şehir merkezinden üç kilometre uzaklıkta olup, ulaşım merkez ile okul arası 10 dakika aralıkla çalışan minibüs hattı ile sağlanabilmektedir.

Aktif olarak eğitim veren yedi programda (Bilgisayar Programcılığı Programı, Bilgi Güvenliği Teknolojisi Programı, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, İşletme Yönetimi Programı, Grafik Tasarımı Programı) 604 kayıtlı öğrenci sayısına ulaşılırken, 2019 yılının sonu itibariyle mezun sayısı 3.908’dir. Gönen Meslek Yüksekokulu’nun eğitim-öğretim kadrosunda beş öğretim üyesi ve 15 öğretim görevlisi bulunmaktadır.

2000 yılında 30 öğrenciyle eğitim-öğretime başlayan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Programı, 2002 yılında ikinci öğretimin eklenmesiyle genişledi. Yüksekokul bünyesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nın açılmasında, termal turizm ve kaplıca kenti olarak bilinen Gönen ilçesinin turizm sektöründeki işbirliği ihtiyacına katkı sağlamak ve bölgenin tanınırlığını arttırmak önemli bir amaç olarak görülmektedir. Program bünyesinde bulunan uygulama mutfağı, yiyecek içecek servisi atölyesi ve bilgisayar laboratuvarları çeşitli derslerin uygulamalı olarak yapılmasına olanak tanımaktadır. Eğitim-öğretim süresince turizm sektöründe öğrencilerinin ihtiyacını karşılayacak genel işletmecilik ve genel turizm dersleri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalı dersler kapsamında temel bilgisayar uygulamaları, Electra, Sentez gibi turizm işletmelerinde yaygın kullanılan paket yazılımları da öğretilmekte ve başarı sağlayan öğrencilere eğitim sertifikaları verilmektedir. Uygulama mutfağı ve yiyecek içecek atölyesinin bulunduğu turizm uygulama laboratuvarında ise uygulamalı olarak Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Gıda Teknolojisi, Yiyecek İçecek Servisi ve Ziyafet Yönetimi dersleri gerçekleştirilmektedir. Programın eğitim dili Türkçe olup, öğrenciler her dönem dörder kredi İngilizce eğitimi alırken üçüncü ve dördüncü dönemlerde seçmeli Almanca dersini de alabilmektedir. Mezuniyet için 30 işgünü staj zorunludur. Okul ve bölgedeki faaliyet gösteren turizm işletmeleri arasında yapılan protokollere bağlı olarak öğrencilerimiz derslerin bir kısmını antlaşma sağlanan bu turizm işletmelerinde devam edebilmekte, ayrıca stajlarını da bu işletmelerde tamamlayabilmektedir. Bu anlamda öğrencilerimiz teorik dersleri uygulamalı olarak öğrenip, hem turizm sektörünü daha iyi tanıma hem de turizm alanında uzmanlaşma imkânına sahip olmaktadır.

Her eğitim-öğretim döneminde çevrede bulunan destinasyonları tanıma, kültürel mirasımızı öğrenme adına turizm uygulama gezileri düzenlenmektedir. Ayrıca turizm sektör temsilcileri, turizm akademisyenleri ve mezun öğrencilerimizin de davet edildiği kariyer günleri ve turizm haftası etkinlikleri düzenlenmektedir.

Eğitime başladığı günden bu yana Meslek Yüksekokulunun aktif programlarından biri olarak ön plana çıkan ve ilk mezunlarını 2002 yılında veren Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, o yıldan bu yana toplam 904 mezun sayısına ulaşmıştır. Mezun öğrencilerin çok büyük kısmı turizm sektöründe çalışma hayatlarına devam etmekte olup, mezun bilgi sistemi üzerinden kendileri ile iletişim devam etmektedir.

Turizm ve Otel İşletmeciliği programının bünyesinde bulunduğu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünde Aşçılık Programı da yer almakta olup henüz eğitim-öğretim faaliyetine başlamadı.

Yararlanılan Kaynaklar

https://gonen.bandirma.edu.tr/tr/gonen, (Erişim tarihi: 17.12.2019); https://gonen.bandirma.edu.tr/tr/turizm-otel/Sayfa/Goster/2497, (Erişim tarihi: 17.12.2019).