Gedik Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Önlisans Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Kabin Hizmetleri

(İstanbul, 2014 - )

Eğitim faaliyetlerine 2014-2015 eğitim-öğretim yılında başladı. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı; eğitim öğretim dili Türkçe olan, aynı zamanda sektörün istediği İngilizce yetkinliklerini fazlasıyla önemseyen bir önlisans programıdır. Program, ilk mezunlarını 2015-2016 eğitim-öğretim yılının sonunda verdi. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, eğitim faaliyetlerine başladığı günden itibaren öğrencilerini havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu donanıma sahip bireyler olarak yetiştirmek amacıyla hem teorik hem de yerleşke içerisinde bulunan Kabin Simülasyon Sınıfı (Mock-up) ile uygulamalı eğitimler vermektedir.

Öğrencilerin Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’na yerleşmeleri durumunda, programa kayıt yaptırabilmeleri için uçuşa engel teşkil etmeyecek fizyolojik yeterliliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle programa öğrenci kabulünde havacılık sektörünün kabin memuru mesleği için getirdiği, Yükseköğretim Kurulu’nun da tercih atlasında belirttiği özel şartlar aranmaktadır. Öğrenciler eğitim öğretim faaliyetlerine başladıktan sonra havacılık sektörünü yakından tanıyan, havacılık sektörünün diğer sektörlerle ilişkisini iyi bilen, kabin memuru görev ve sorumluluklarını taşıyabilecek, güvenlik bilinci ve hizmet anlayışı gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmektedir. Bu hedef doğrultusunda; temel emniyet kuralları, acil durum operasyonları, ekip kaynak yönetimi ve ilk yardım eğitimi gibi havacılıkta hayati öneme sahip konuları kapsayan ders içeriklerinin bulunduğu eğitim-öğretim müfredatı uygulanmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için derse devamlılıklarının her ders için yüzde 70 olması gerekmektedir. Dersler dönemlik olarak planlanmıştır. Her ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılmaktadır. Öğrenciler eğitim-öğretim gördükleri süre içerisinde, ders ve sınav dönemi haricinde kalan zamanda 20 iş günü staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Gedik Meslek Yüksekokulu, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın bir lokasyondadır. Bu sayede öğrencilerin hem staj hem de eğitim dönemlerinde sektörle temasları aralıksız devam etmektedir.

Öğrenciler, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’ndan mezun olduktan sonra kabin memurluğunun yanı sıra sivil havacılık sektörünün yer hizmetleri, terminal işletmeleri, kargo işletmeleri gibi çeşitli alanlarında da çalışma imkanı bulabilmektedir. Ayrıca mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek başarılı oldukları takdirde çeşitli lisans programlarında eğitimlerine devam edebilmektedir. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’ndan mezun olan öğrenciler DGS ile Havacılık Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Lojistik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gedik Üniversitesi, Türkçe Tanıtım Kataloğu, https://www.gedik.edu.tr/akademik-birimler/yuksekokullar/gedik-meslek-yuksekokulu/sivil-havacilik-kabin-hizmetleri, (Erişim tarihi: 09. 01. 2021).