Friglerin Gizemli Uygarlığı Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 25 Kasım 2007 - 13 Nisan 2008)

İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde yer alan Vedat Nedim Kör Müzesi’nde gerçekleştirildi. Toplamda 111 gün boyunca devam eden sergii Yapı Kredi Kültür Sanat ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlendi. Sergi, Anadolu tarihinde önemli bir yer edinen ve MÖ 750’li yıllarda siyasal bir topluluk olarak ön plana çıkan Frig Uygarlığı'na ait eserlerin sergilenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Sergi kapsamında toplamda 275 adet esere yer verildi. Gordion Müzesi (80 eser), Anadolu Medeniyetleri Müzesi (65 eser), Afyonkarahisar Müzesi (47 eser), Eskişehir Müzesi (42 eser), Kütahya Müzesi (27 eser) ve Burdur Müzesi (14 eser) olmak üzere toplamda yedi müzeden eserler sergilendi. Sergilenen bu eserler pişmiş toprak eserler, metal eserler, kemik eserler ve taş eserler olarak dört kısımdan oluştu.

Pişmiş toprak eserler başlığı altında bezemeli küpler, maşrapalar, testiler, çömlek ve kaseler ile parçaları, mühürler, ağırşaklar, askılı friz levhaları ve parçaları, antefiksler ve kiremitler gibi parçalardan oluşmaktadır. Metal eserler başlığı altında göbekli taslar, testiler, bakraç ve kepçeler, yonca ağızlı testiler, havan, kulplar, fibulalar, firketeler ve iğneler, ok uçları, hançerler ve bıçaklar sergilenmiştir. Kemik eserler çerçevesinde idoller, deliciler, keski ve çiviler, saç iğnesi ve aletler, düğmeler, objeler, saplar ve sap parçaları, halkalar, rozetler, zar ve topuz gibi parçalardan oluşmaktadır. Taş eserler ise ortostatlar, figürler ve heykelcikler, idoller, sunak taşları, kalıp ve öğütme taşlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Friglerin Gizemli Uygarlığı Sergisi çerçevesinde, Yapı Kredi Yayınları’ndan sergi ile aynı ismi taşımakta olan bir kitap yayımlandı. Hem Türkçe hem de İngilizce dilinde yayımlanan kitap, Frigler’e ait belirlenen temalarda (Gordion ve Firgler, Frigyalı Midas, Frigler ve Frig Dili v.b.) yerli ve yabancı yazarlar tarafından işlenen bölümlerden oluşmaktadır. Kitabın son kısmında ise sergiye ait katalog yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ulusal Sergiler, https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44350/ulusal-sergiler.html, (Erişim tarihi: 17.01.2020); Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık, Friglerin Gizemli Uygarlığı, http://sanat.ykykultur.com.tr/sergiler/friglerin-gizemli-uygarligi, (Erişim tarihi: 09.01.2020); Yapı Kredi Yayınları (2007). Friglerin Gizemli Uygarlığı. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.