Figani Beke Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Çorum’a bağlı Mecitözü ilçesi Figani Köyü’nün yaklaşık altı kilometre doğusunda bulunmaktadır. Yapının yaklaşık bir kilometre uzağında Amasya’nın sınırları içerisinde kalan Beke Köyü bulunmaktadır. Kaplıca yapısı bu iki yerin adı ile anılmaktadır. 1990’lı yıllardan beri atıl durumda olan tarihi Figani Beke Kaplıcası mimari unsurları ve orta havuzda bulunan kitabeleriyle Genç Roma ve Erken Bizans dönemlerine tarihlenmektedir. Kaplıca tesis alanı içerisinde bir adet Roma dönemine ait tarihi hamam ve havuz bulunmaktadır. Kaplıcada bugün kullanılmayan ikinci havuz, Roma devri mimari özelliklerini taşımaktadır. Havuz bölümünün üzeri hac tonoz ile örtülüdür. Ayrıca hamamın içindeki sütunların üzerindeki haç monogramlı başlıkların mevcudiyeti, hamamın dinsel açıdan önemli bir yapı olduğunun işaretidir.

Mülkiyeti Çorum İl Özel İdaresi’ne ait olan Figani Beke Kaplıcası’nda MTA tarafından açılan jeotermal kuyularda artezyenli üretim kesilmiş olup, günümüzde F-2 (120 metre) kuyusundan pompa ile 11 l/sn.’ lik sıcak su üretimi yapılmaktadır. F-1 (68 metre) kuyusu ise atıl durumdadır. Figani Beke Kaplıcaları suyu sodyum bikarbonatlı, az miktarda magnezyum içeren, oligometalik bir sudur. Temperatürü 35°C, pH değeri 7,34, radyoaktivitesi 2,15 emandır.

Kaplıca suyu, banyo uygulamaları şeklinde, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında; miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, ortopedik operasyonlar sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici/ tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. İçme kürleri şeklinde, kaplıca suyu toprak alkali ve az miktarda alkali bikarbonatlı, karbogazöz bir sudur. Total minerizasyonu litrede yarım gramın daha altındadır. Bu nedenle lavaj kürleri denilen, diüretik etki beklenilen içme kürlerinde kullanılabilir. İdrar arttırıcı etkisiyle vücuttaki bazı metabolizma artıklarının idrar yoluyla atımını sağlar. İdrarda pH değişmelerini olumlu yönde etkiler ve asit ortamda oluşan taşların düşürülmesine yardımcı olur. Ancak, alkalik ortamda çökelen taşlar için kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Çorum Valiliği’nce kamulaştırması biten Çorum-Mecitözü-Amasya karayolu kenarında 110 dönümlük bölgenin turizme kazandırılması için 2013 yılında başlayan çalışmalar neticesinde 2017 yılında termal suyun getirildiği ve bölgeye beş yıldızlı bir turizm kongre tesisinin yapılmasının düşünüldüğünü açıklaması yapıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.corumhaber.net/guncel/beke-kaplicalari-pek-cok-hastaliga-sifa-kaynagi-h82661, html, (Erişim tarihi:15.11.2019); http://www.ermalrehber.com/corum-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi:15.11.2019); http://www.yaylahaber.com.tr/corum/vali-ciftciden-beke-kaplicasi-adimi-h102605.html, (Erişim tarihi:15.11.2019); Keskin, E. (2016, Nisan). Anadolu’da Roma Dönemi Hamam Mimarisine Çorum İlinden Bir Örnek, Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu, Çorum; Keskin, E. (2018). Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Anadolu’dan Kudüs’e Uzanan İnanç Yolculuğu, Electronic Turkish Studies, 13 (18): 883-900.