Feslikan Yaylası Yaz Şenliği

Etkinlik Şenlik

(Antalya, 1995 - )

Konyaaltı Belediyesi Feslikan Yaylası Yaz Şenliği (Feslikan Yayla Şenliği), halka açık olarak Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi tarafından her yıl Doyran Mahallesi Feslikan Yaylası Geyikbayırı Mevkisi’nde düzenlenmektedir. Feslikan, ballıbabagillerden yaprakları güzel kokan bir çiçek olan fesleğendir. Deniz seviyesinden 1865 metre yüksekte konumlu Konyaaltı ilçesine bağlı Feslikan Yaylası, tipik bir kırsal rekreasyon yaylasıdır. Antalya Körfezi’nin batı kıyılarında yükselen Sakarpınarı, Narpızlı, Karçukuru ve Tufa yaylalarının merkezi durumundadır. Yayla yerleşmesi ile Antalya şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 44 kilometre olup, yolu yaklaşık bir saat sürmektedir. Yayla geniş bir ormanlık alana sahip olması nedeniyle, gezilerek kamp kurmaya ve piknik yapmaya elverişlidir.

Şenlik, 1995 yılından 2010 yılına kadar Konyaaltı Karnavalı ve Yaz Şenlikleri veya Konyaaltı Karnavalı ve Feslikan Yaz Şenlikleri olarak adlandırılmaktaydı. İlk şenlik etkinlikleri, Konyaaltı Belediyesi ile Konyaaltı Turizm Kültür ve Eğitim Vakfı işbirliğinde yapıldı. Festivalin amacı; Beydağları’na ve yaylalara yönelik ilginin arttırılması, yaylanın ve ürünlerinin tanıtımı, satışı, farklı yerleşmelerden gelen insanların kaynaşması ve yöresel kültürün bir parçası olan yaylacılık faaliyetlerinin sürdürülmesidir.

Konyaaltı Belediyesi 2019 yılında 22. Feslikan Yaylası Yaz Şenliği’ni düzenledi. 1995 yılından bu yana temmuz ayının son haftası veya ağustos ayının ilk haftasının cuma, cumartesi ve pazar günlerini içine alan bir tarih aralığında iki gün yapılmaktadır. Festival belirli yıllarda (2011, 2015 ve 2016 yılları) değişik gerekçelere bağlı olarak ve 2020 yılında pandemi nedeniyle düzenlenemedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce benzer kapsamda 2005-2008 yılları arasında dört kez Feslikan Şenlikleri düzenlendi.

Feslikan Yaylası’nda düzenlenen geleneksel yaz şenliğine; ulusal düzeyde tanınan sanatçılar ve konuşmacılar davet edilmekte, konserler, geleneksel yağlı pehlivan güreşleri, eğlenceler düzenlenmekte ve toplu sünnet törenleri yapılmaktadır. Şenlik etkinlikleri ücretsizdir. Şenliğin ilk gününde ulusal çapta tanınmış sanatçıların verdiği konserler, ikinci gününde ise, yağlı güreşler yapılmaktadır. Yöresel ürünlerin satıldığı pazar yerleri de bulunmaktadır. 2019 yılında düzenlenen 22’nci Feslikan Yaylası Yaz Şenliği Er Meydanı’nda Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen altmış beşi başpehlivan olmak üzere, toplam 850 pehlivan kol bağlamıştır. Kazanan başpehlivana altın kemer takılmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin şenlik sırasında doğa sporları, yürüyüş ve piknik yapması da mümkündür.

Feslikan Yayla Şenliği, her yıl bölgeye yerel halk yanı sıra, çok sayıda yerli ve yabancı turisti çekmektedir. Şenliğe yaylacı köy nüfusunun yanı sıra, Antalya şehri ve yakın çevresinden yaklaşık 30 bin ziyaretçi gelmektedir. Ziyaretçiler, minibüsler, servisler ve özel araçlarıyla etkinlik alanına ulaşabilmekte ve temel ihtiyaç malzemelerini yayladan karşılayabilmektedir.

Feslikan Yayla Şenlikleri, yayla turizmini desteklemekte, bölge altyapısını büyük anlamda geliştirmekte ve güreş sporuyla uğraşan ülke sporcularına ülke çapında tanınma fırsatı ve maddi olanak sunmaktadır. Antalya’da düzenlenen festival ve etkinlikler sıralamasında Altın Portakal Film Festivali’nden sonra ilk sıralarda yer almaktadır. Antalya ilinin marka ve imajına değer katması ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirmesine katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinliktir. Şenlik ayrıca, Feslikan Yaylası ve çevre yaylaların tanıtımında önemli rol oynamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2012). Feslikan (Fesleğen-Üç köy) Yaylası. Dünden Bugüne Antalya. https://antalya.ktb.gov.tr/TR-68961/dunden-bugune-antalya.html, (Erişim tarihi: 25.09.2020); Doğanay, H. ve Coşkun, O. (2013). Türkiye Yaylacılığındaki Değişme Eğilimleri ve Başlıca Sonuçları. Tendencies of Change in Turkey Yayla Activities and Their Main Outcomes. Eastern Geographical Review (Doğu Coğrafya Dergisi), 18 (30): 1-28; Kapan, K. (2018) Turizm Faaliyetlerinin Şehirsel Gelişmeye Etkileri: Antalya Örneği. (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Konyaaltı Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü, 2019. 2020-2024 Yılları Stratejik Planı, Antalya; Konyaaltı Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 02.10.2020 tarihli yazılı görüşme; Sarı, C. (2013). Batı Toroslar’da Yaylaların Fonksiyonel Değişim Süreci ve Yayla Şenlikleri. Marmara Coğrafya Dergisi, 2 (1): 242-261; Sarı, C. (2016). Antalya’da Fuarlar, Festivaller ve Yayla Şenliklerinin Alternatif Turizmin Gelişmesindeki Rolü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15): 95-111.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/genel/etkinlik/22--feslikan-yaylasi-yaz-senlikleri, (Erişim tarihi: 25.09.2020).