Et ve Et Ürünleri Teknolojisi

Gastronomi

Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’ne göre; “Et; sığır, manda, koyun, keçi gibi büyük ve küçükbaş hayvanlar; tavuk, hindi, kaz, ördek gibi evcil kanatlı hayvanlar ile tavşan ve domuzdan elde edilen, insan tüketimine uygun olan tüm parçalar” olarak tanımlanmaktadır. Et ürünleri ise; “Etin işlenmesinden veya işlenmiş ürünlerin daha ileri düzeyde işlenmesiyle elde edilen ve kesit yüzeyi çiğ etin karakteristik özelliklerini göstermeyen ürünler” olarak ifade edilmektedir. Örneğin; kıyma, pirzola, kuşbaşı gibi ürünler işlenmiş et ürünüdür. Salam, sosis, sucuk vb. gibi ürünler ise ileri düzeyde işlenmiş et ürünleridir. Et ve et ürünleri, beslenme açısından hayvansal kökenli besin maddeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Et ve et ürünleri, protein kaynaklı besleyici değeri ile önemli bir gıda grubunu da oluşturmaktadır. Bu önemli gıda grubundan maksimum düzeyde fayda sağlamak için etin korunması ve yeni ürüne işlenebilmesi için hızlı, basit, ucuz, sağlıklı ve tekrarlanabilir yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik var olan geleneksel (tuzlama, kavurma vb.) yöntemlerin yanı sıra düşük maliyet ile, pratik ve tekrarlanabilir teknolojinin kullanıldığı yöntemler de mevcuttur.

Bu bağlamda etin işlenmesine yönelik et parçalama makinaları, kıyma makinaları vb. teknolojik ekipmanlar günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine et ve et ürünlerinin saklanmasına yönelik soğutucular ve derin dondurucular bu ürünlerin muhafazasını kolay ve sağlıklı biçimde sağlamaktadırlar. Et ürünleri teknolojisi, işlenmiş etin ileri düzeyde işlenmesi ile elde edilen ürünlerin işlenme aşamasından tüketiciye ulaşma aşamasına değin kullanılmaktadır. Örneğin; et ürünü üretiminin son aşaması olan paketlemede kullanılan vakum tekniği raf ömrünün uzatılması, gıda güvenliğinin arttırılması, kalitenin üst düzeyde muhafaza edilmesi amacıyla kullanılan et ve et ürünleri teknolojisi yöntemlerindendir. Bu kapsamda et ve et ürünleri teknolojisini en az maliyet ile raf ömrünü uzatıp, kaliteyi ve gıda güvenliğini en üst seviyede tutarak; tüketicinin doğala en yakın, minimal işlem görmüş, taze ve güvenli gıda ürünleri üretme faaliyetleri olarak açıklamak mümkündür.

Yararlanılan Kaynaklar

Bağdatlı, A. B. ve Kayaardı, S. (2010). Et ve et Ürünlerinde Kullanılan Paketleme Yöntemleri, Akademik Gıda, 8(2): 24-30; Doğu, Ö. S. ve Sarıçoban, C. (2015). Et Kurutma Teknolojisi ve Dünyada Tüketilen Bazı Kurutulmuş Et Ürünleri, Journal of Food and Health Science, 1(3): 109-123; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/01/20190129-4.htm, (Erişim tarihi: 01.03.2020); MEGEP. (2016). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.