Erzincan Belediyesi Binali Yıldırım Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Erzincan, 2012 – )

1992 senesinde yaşanan büyük Erzincan depreminden sonra yenileme dönemine girerek daha kapsamlı ve sağlam temeller üzerinde oturtulup hizmet vermesi amaçlanan eski Erzincan Terminali şimdiki Adliye Sarayı’nın olduğu şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır. Erzincan Belediyesi Binali Yıldırım Şehirlerarası Otobüs Terminali ise Avrasya Otobüs İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından işletilmek üzere Yap-İşlet-Devret yöntemi ile 2011 yılının Eylül ayında Cengiz Topel Mahallesi Erzincan Otogar yolu üzerinde şehir merkezine yaklaşık beş kilometre uzaklıkta iki katlı olarak inşa edildi. İnşası tamamlanan terminalin işletmesine, Erzincan Otogarı’nda faaliyet gösteren otobüs işletmeleri talip oldu, 19 Ekim günü varılan antlaşma neticesinde protokoller imzalanarak antlaşma resmiyete döküldü. 10. 11. 2011’de işletme hakkı Erzincan Terminal İşletmeleri Anonim Şirketine (ERTER) devredildi. Otogar 01. 01. 2012 tarihinde açıldı ve hizmet vermeye başladı. Terminale, Erzincan’ın siyasi önderleri arasından dönemin Ulaştırma Bakanı ve Türkiye’nin son Başbakanı olan Binali Yıldırım’ın adı verildi.

Erzincan Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihaleyle inşa edilen terminal, 20.850 metrekare park ve yürüyüş alanlarını içeren açık alanı, 4.851 metrekare kapalı alanı, 4.390 metrekare açık otoparkı ile birlikte toplam 30.091 metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir. 4.851 metrekare kapalı alanın 3.009 metrekaresi zemin kat, 1.326 metrekaresi birinci kat, 515 metrekaresi ise bodrum kat için ayrıldı.

130 araçlık otoparkı olan terminalde kapalı otopark bulunmamaktadır. Yıllık üç milyon 500 bin kişilik yolcu ağırlama kapasitesine sahip terminalde üç hediyelik eşya mağazası, bir bijuteri, bir kuaför, bir market, bir restoran, bir kafeterya, bir bankamatik, iki tuvalet, bir çocuk bakım odası, bir çay ocağı, 14 adet yazıhane, bir polis noktası, danışma, bir adet emanet noktası, 100 kişi için düzenlenmiş bir bekleme salonu, taksi ve güvenlik gibi birimler yer almaktadır. Terminal tarafından bir muhasebeci, bir teknik servis elemanı, iki tesisat çalışanı, beş temizlik görevlisi, beş peron görevlisi ve bir genel müdür olmak üzere 15 kişi istihdam edilmektedir. Acenta ve diğer bölümlerde ise yaklaşık 65 kişi görev yapmaktadır. Terminalin zemin katında bulunan 22 otobüs firmasının hizmet verdiği yazıhanelerin her biri ortak alan dâhil 30 metrekare brüt alanda hizmet vermektedir, zemin katla ilişkilendirilen asma kat ofisleri ise yaklaşık 40 metrekare brüt alana sahiptir. Bu katta aynı zamanda yönetim ofisi, toplantı odası, muhasebe gibi yönetimle ilgili birimler de yer almaktadır.

30.091 metrekare alan üzerine kurulu olan terminal binasında 16 otobüs peronu ve 14 şehir içi minibüs peronu bulunmaktadır. Otogarda ücretsiz şehir içi servis imkânı sunulmamaktadır. Terminalin kent merkezine erişimi bir, iki ve altı numaralı toplu taşıma araçları ve taksi ile yapılmaktadır. Kentin, şehirlerarası erişilebilirliği karayolu taşımacılığının önemli bir durak noktası olan otogar ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla karayolu taşımacılığı kentin çevresindeki yerleşimlerle ilişkisini güçlü kılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Genç, S. ile 12. 02. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: F. Z. Çakıcı); Karadağ, R. ile 12. 02. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: F. Z. Çakıcı); Uytun, A. ile 12. 02. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: F. Z. Çakıcı) .