Erzin (Başlamış) Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kaplıca Akdeniz Bölgesi’nin Adana bölümünde yer alan Hatay’ın Erzin ilçesi sınırları içerisinde, Amanos Dağları’nın batı eteklerinde, Başlamış Köyü’nde bulunmaktadır. Erzin ilçe merkezine yedi kilometre, Başlamış Köyü’ne ise birbuçuk kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gökgöl Dere, mineralli sularının 400 metre batısında yer alıyor. Erzin içmelerinin suyu hafif tuzlu ve acımsı, karbonatlı, toprak kalevili ve karbondioksitli sular grubunda yer almaktadır.

Sahada hâkim litolojiyi Üst Kretase yaşlı ofiyolitlerin üzerine gelen Kuvaterner alüvyon ve yamaç molozları oluşturmaktadır. Kaplıca mineralli sularının çıkışını da Gökgöl Deresi’nin yatağını oluşturan fay zemini hazırlamıştır. Erzin (Başlamış) İçmecesi tek kaynaktan, sıcak suları ise çift kaynaktan yüzeye çıkmaktadır. Sahada iki farklı kaynak bulunmaktadır. Bunlardan, erkekler hamamı adı verilen büyük kaynak 32 °C sıcaklığa ve 2,41 l/sn. debiye sahipken, küçük kaynağın sıcaklığı 31,9 oC, debisi ise 0,1 l/sn.’dir. Suyun PH’ı 6,66’dır. Bu özellikleriyle fiziksel açıdan epitermal sulardan sayılan kaynak suları, kimyasal olarak ise florürlü, magnezyumlu, sülfatlı ve bikarbonatlı yapısıyla karışık termomineral sular grubunda sınıflandırılmaktadır.

Erzin İçmeleri, akım değerleri, fizikokimyasal bileşimleri, kaynak emniyeti, yerleşmeye elverişli alanlar, iklim değerleri, doğal yapı, yer ve konum, ulaşılabilirlik gibi kriterler değerlendirilerek Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı gibi kuruluşlar tarafından yapılan birinci derecede öncelikli içme kaynaklar sınıflamasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Tat bakımından birbirinden farklı olan kaynaklardan büyük olanın suları kekre tada sahip, küçük kaynağın suları ise maden suyuna benzer içeriktedir. İçme kürlerine elverişli olan bu sular gastro intestinal sistem hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozukluklarına olumlu etki göstermektedir. Bunun yanı sıra, kaynaklardan banyo kürleri şeklinde de yararlanılmaktadır. Kaplıca suyunun doğduğu sahada yer alan hamam formundaki yapılar sayesinde kısmi kaptaj sağlanmış olup, banyo kürleri şeklindeki uygulamalar ile romatizmal hastalıklar, deri hastalıkları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, endokrin sistem rahatsızlıkları, sinir sisteminin rejenerasyonu, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, göz hastalıkları, hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar, kemik rahatsızlıkları ve osteoporoz, metabolizma bozukluklarının tedavisinde pozitif etkisi tespit edildi. Ayrıca yukarıda sözü edilen özelliklerinin yanında, genel olarak sağlık turizm merkezlerinde eksiklik olarak karşılaşılan zengin bitki örtüsünü, kendine has bir güzelliği bulunan Amanos Dağları florası, antik İssos Kenti ve İskenderun Körfezi kıyısında uzanan doğal plajları (Burnaz Plajı) ile Adana - İskenderun E-91 karayoluna ve otobana yakın olan konumu sayesinde, Erzin İçmeleri modern anlamda bir sağlık turizmi merkezi olarak gelişmeye son derece elverişli ve yüksek potansiyele sahip olarak dikkat çekmektedir.

2015 yılına kadar yalnız 850 yatak kapasitesine sahip Hatay Erzin Kaplıcaları, açılan modern ve birçok aktiviteye sahip Hattuşa Erzin İsos Termal ile ilçeyi bir cazibe merkezine çevirdi. Proje tamamlandığında dokuz blok, 1100 oda ve 5500 yatak kapasitesi olacak tatil köyü 2015 yılında birinci etabın tamamlanması ile birlikte yoğun ilgi görmeye başladı. Şu an bitmiş olan üç blok ve 350’ye yakın oda sayısı ile dört mevsim renkli tatil konseptiyle hizmete devam etmektedir. Açık ve kapalı havuzları, termal kaplıca havuzları, hamam, sauna & spa ve masaj konsepti çok ilgi görmektedir. Çatı restorandaki manzara eşliğindeki alakart restoran ile havuz başında açık büfe restoran ile kafeleri ve eğlence merkezi tesisin devre mülk sahiplerine ve günübirlik ziyaretçilere bölgenin en iyi alternatiflerini sunmaktadır. Aquapark ile su eğlencelerinin yanında Burnaz Plajında Otele ait kum ve deniz imkânı da mevcuttur. Plajlara yaz aylarında günde iki kez tesisin araçları ile ücretsiz ulaşım mevcuttur. Belediye Moteli 150 yatak kapasitesine sahip olup bunun yanında yerel halk sakinlerine ait pansiyonlar mevcuttur. Ancak tüm bu tesisler artan ziyaretçi talebini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Erzin Belediyesi tarafından restore edilen pansiyon haziran ve eylül aylarında tamamen dolmaktadır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kaplıcalara Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Mardin’in yanı sıra çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Ziyaretçi sayısının yıllık yaklaşık 10 bin kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir. Şehrin sağlık turizmi sayesinde ekonomisini canlandıran ve büyük katkılar sağlayan ılıcalara çok farklı illerden gelen yerli ziyaretçiler yanında başta Almanya, Yunanistan, Azerbaycan ve Arap ülkelerinden olmak üzere yabancı ülkelerden ziyaretçiler de gelmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkuş, İ., Akıllı, H., Ceyhan, S., Dilemre, A. ve Tekin, Z. (2005). Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri. Ankara: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Envanter Serisi: 201: 398-399; Hatay (31): MTA Der. Rap. No: 9992, Sayfa: 23, (Yayınlanmamış rapor), Ankara; Korkmaz, H. ve Karataş, A. (2011). Fiziki Coğrafya Araştırmaları Sistematik ve Bölgesel, Hatay İli Mineralli Su Kaynakları. İçinde; Prof. Dr. Mehmet Yıldız HOŞGÖREN’e Armağan (ss. 407-424). İstanbul: Türk Coğrafya Kurumu Yayınları, No: 5.Öktü, G. & Dilemre, A. & Olgu, Ş. (1994), Türkiye Termal ve Mineralli Sular Envanteri; Şahin, İ. F. (2007). Sağlık Turizmi Açısından Erzin İçmeleri ve Çevresel Etkiler, Çeşme Ulusal Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı: 393-40.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Korkmaz, H. ve Karataş, A. (2011). Fiziki Coğrafya Araştırmaları Sistematik ve Bölgesel, Hatay İli Mineralli Su Kaynakları. İçinde; Prof. Dr. Mehmet Yıldız HOŞGÖREN’e Armağan (ss. 407-424). İstanbul: Türk Coğrafya Kurumu Yayınları, No: 5.