Amasya’da dünyaya geldi (1937). İlk ve ortaokulu Amasya’da okuyan Erönal, lise öğrenimi için İstanbul’a gitti. İstanbul’da lise öğrenimi esnasında Amasyalı ve babasının sınıf arkadaşı olan Tercüman Gazetesi’nin sahibi Kemal Ilıcak’ın yanında gazetecilik yaptı. Bir yandan lise öğrenimine devam ederken bir yandan da geçimi sağlamak için çalıştı. Okulunun sağladığı bir staj programı için Almanya’da Frankfurt’a yakın olan Friedberg’e gitti (1956). Stajını bitirdikten sonra Friedberg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Elektronik Bölümünde öğrenim görmeye başladı ve bir yandan da ticaret ile ilgilendi. Almanya’daki bazı fabrika ve inşaat şirketlerinin Türkiye’den işçi talep etmesiyle Türkçe ve Almanca bilmesinin faydalarını üniversite öğrencisi olduğu yıllarda görmeye başladı. Ek iş olarak başladığı tercümanlık ve Türkiye ile irtibat kurma görevlerini girişimci ruhu ile yıllar içinde geliştirdi. Frankfurt’un ilk yabancısı ve Almanca bilen ilk Türk tercümanı olarak tanındı. Ticaretin ağır basmasıyla öğrenimini yarıda bıraktı. Birkaç yıl sonra vatani görevini yerine getirmek için Türkiye’ye döndü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bahriyeli yedek subay olarak askerlik görevini tamamladı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra yeniden Almanya’ya döndü ve profesyonel kariyerinin ilk temellerini attı. Çalışmak için Türkiye’den Almanya’ya giden işçilerin tren garında karşılanması, kalacakları lojmanlara yerleştirilmesi ve tercümanlık hizmetlerini verdi. Frankfurt’ta Tercüman Gazetesi’nin satış bürosunu kurarak Türk işçilerin Türkiye’den haber almasını sağladı.

1960’lı yıllarda Almanya’ya yoğun Türk işçi göçü yaşanmasıyla birlikte Türkiye’de kalan eş ve çocukların aile birleşimi işlemlerini yaptı. Ticaret öngörüsü ile Frankfurt’ta bir ihraç ürünlerinin satıldığı bir mağaza açtı. Türkiye’ye ilk renkli televizyonu getiren Erönal, bunun yanı sıra işçilerin traktör, çamaşır makinası, teyp gibi elektronik eşyalar göndermesini sağladı.

Almanya’da yaşayan işçilerin yıllık izinlerinde memleketlerine gitmesi ile birlikte yoğunlaşmaya başlayan turizm faaliyetleri nedeniyle Frankfurt’ta ilk Türk seyahat acentası kurdu (1969). Uzun yıllar boyunca tren, otobüs ve uçak biletlerinden, konaklama hizmetlerine kadar birçok alanda faaliyet gösterdi. Yolcuların talepleri doğrultusunda Türkiye’ye Toros Air adı ile charter uçak seferleri düzenlemeye başladı (1987). Sunduğu ekonomik fiyatlar ve güvenli uçuş nedeniyle kısa zamanda çok tercih edilen bir charter uçak şirketi haline geldi. 1970’li yıllarda memleket ve akraba ziyareti amacıyla Türkiye’ye gelen işçilerin geliş nedenleri 1980’li yılların sonuna doğru yerini tatil amaçlı seyahatlere bıraktı. Türk işçiler sayesinde Türkiye’yi tanımaya başlayan Almanlar için de Türkiye tercih edilen bir destinasyon oldu. FTI Alman tur operatörü şirketi ile işbirliği yaparak Türkiye’ye ilk paket turlar düzenlenmeye başladı. Turizmde yaşanan bu gelişmelerin daha da artacağını düşünerek çocuk yaşlarında yanında çalışmaya başlayan oğlu Deniz Alfred Erönal’ı turizm işletmeciliği alanında eğitim alması için Amerika’ya gönderdi. Almanya’daki turizm faaliyetlerini oğlu ile sürdüren Erönal, İstanbul’da da bir seyahat acentası kurdu (2010). 2012 yılında akciğer yetmezliği nedeniyle 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Frankfurt’un Hattersheim semtinde bulunan Okriftel mezarlığında toprağa verildi (2012). Günümüzde tüm turizm faaliyetleri Türkiye’de bulunan seyahat acentasında ikinci kuşak olan Deniz Erönal tarafından sürdürülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Artı49 Haber portalı, (2019). https://www.arti49.com/ilk-yabanciya-son-veda-1910h.htm, (Erişim tarihi: 07. 01. 2020); Deniz Alfred Erönal ile 04.11.2019 tarihli telefon görüşmesi. (Görüşen: Y. Güler); Erönal, Y. S. ile 02.02.2020, 05.02.2020, 11.02.2020 tarihli telefon görüşmeleri. (Görüşen: Y. Güler); Erönal Ailesi ile 07.01.2020, 23.01.2020, 24.01.2020, 03.02.2020, 04.02.2020 tarihlerinde e-posta yolu ile görüşmeler. (Görüşen: Y. Güler); Güler, Y. (2020). Aydın Erönal: Öngörülü ve Cesur, İçinde; Kozak, N., Kozak, M. (Editör), Türk Turizmine Kanat Gerenler, Cilt-3: Seyahat İşletmecileri (ss. 43-48). Ankara: Detay Yayıncılık.