Emet Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kütahya’nın Emet ilçesinde yer almaktadır. Kütahya’ya 98 kilometre, İstanbul’a 350 kilometre, Bursa’ya ve Eskişehir’e yaklaşık 150 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinde 2008 yılında faaliyete geçmiş olan, beş yıldız yatırım belgesiyle kurulmuş sonradan belediye belgeli Emet Thermal Resort & Spa tesisi ile belediye belgeli üç adet hamam bulunmaktadır (Osmanlı, Kaynarca ve Yeşil Hamamları). Bunun yanı sıra Belediye Belgeli dörder kişilik 36 apart, üç kapalı havuz, bir açık havuz, sauna, özel banyolar, spor tesisleri, yürüyüş yolları, botanik parkı ve bir karavan parkı (kamping) bulunmaktadır.

Tesisler, Yeşil Kaplıcalar Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Emet Kaplıcaları Bakanlar Kurulunun 17.10.1993 Tarih ve 93/4833 Sayılı Kararı ile Termal Turizm Merkezi olarak ilan edildi. Su kaynağının üzerine kurulmuş olan Emet Thermal Resort & Spa, 125 oda 250 yatak kapasitesi ile 100 bin metrekare alanda hizmet vermektedir. Yarı olimpik yüzme havuzu, termal yüzme havuzu, su parkı (aquapark), hekim kontrolünde banyo uygulamaları, masaj ve refleksoloji hizmetleri verilmektedir. Tesiste, biri alakart olmak üzere 400 kişilik kongre ve gala salonu, amfi tiyatro, iki restoran, iki kafe, bir market ve bir güzellik salonu bulunmaktadır.

Bunun yanında Emet-Tavşanlı yolu üzerinde Günlüce Köyü Muhtarlığı’na bağlı Dereli Köyü’nde kaplıca tesisleri, 230 yatak kapasiteli dokuz adet özel pansiyon ile hizmet vermektedir. İlçeye girişte dere kenarında tepeler arasında yeşillikler içerisinde bir yerdir. Bu bölge 2012 yılında Emet-Dereli Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş, 2019 yılında turizm gelişim belgesi iptal edildi. Dereli tesislerinde açık ve kapalı havuzlar ile birer adet restoran, kafe ve büfe bulunmaktadır. Fırın hamamı olarak adlandırılan içerisinde termal su bulunan mağara dikkat çekmektedir. Dereli Tesisleri ile İkitaş Kanyonu arası (yaklaşık yedi kilometre) termal yürüyüş parkuru olarak planlandı. Dereli’deki termal suyun sıcaklığı 38-41°C, debisi 150-200 l/sn’dir. Yapılan araştırmalarda suyun içme suyu olarak kullanılmasının uygun olmadığı belirlendi. Ayrıca Yenice, Azant (Umutlu) ve Samrık Köylerinde küçük çaplı kaplıcalar mevcuttur.

Emet kaplıca suları; sülfatlı, bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, hipertermal ve hipotonik özelliklerde olup, banyo kürleri halinde romatizmal hastalıkların tedavisinde, ameliyat ve travma sekellerinde, ağrı dindirici olarak, bunun yanında vücutta kanlanmanın temin edilmesinde, krizlerin önlenmesi ve rehabilitasyon gibi tedavi olanağı sağlamaktadır. Kaplıcaları özel kılan bir neden de suların uygun sıcaklığa sahip olmasından dolayı ısıtmaya veya soğutmaya gerek duyulmadan kaynağından çıktığı gibi kullanılmasıdır.

Emet merkez suyun niteliği: 1-2-3 kaynak 313,142 mg/Lt toplam mineralizasyona sahip (2.1 mg/l. florürlü) mineralli su. Su, yüksek miktarda flor içerdiği için 0-7 yaş gurubu çocuklar tarafından içerek kullanılması uygun değildir.

E2 sondaj kaynak: 313,31 mg/lt toplam mineralizasyonu, kaynak çıkış sıcaklığı 47°C olan hiper termal su. İzin verilen sınırların üzerinde kurşun (0,16 mg/l) ve arsenik (0,1 mg/l) içermektedir. Bu nedenle suyun inhalasyon uygulamalarında veya içme kürlerinde kullanılması uygun değildir (İki adet sıra banyosu).

Merkez kaplıcalara yakın mesafede bulunan diğer turizm çekim merkezleri olarak, Aizonai antik kenti (Çavdarhisar 37 kilometre), Tahtalı Yaylası (Krater Gölü, 20 kilometre) ve Eğrigöz Dağı (İkitaş Kanyonu, sarkıt-dikit, 15 kilometre) sayılabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Acar, G., Tokatlı, C., Köse, E., Çiçek, A. ve Dayıoğlu, H. (2012). Emet ve Hisarcık Bölgesi (Kütahya) Yeraltı Suyu Kalitesinin İncelenmesi, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27: 13-22; İnan, A. ile 19. 09. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Yalçın); Sezer, R. ile 19. 09. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Yalçın).