Efes Artemisionu: Bir Tanrıçanın Kutsal Mekânı Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 22 Mayıs 2008 - 22 Eylül 2008)

Efes Artemisionu: Bir Tanrıçanın Kutsal Mekânı Sergisi, 22. 05. 2008-22. 09. 2008 tarihleri arasında İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde; Viyana Kunsthistoriches Museum, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Efes Müzesi'nin işbirliğinde gerçekleştirildi. Efes Artemisyonu’yla ilgili gerçekleştirilen sergi ve yayımlanan katalog, sergi dönemine kadar yapılan araştırmaların bir özeti niteliğini taşıyor. Sergi sayesinde, Efes Artemisionu kazı buluntularını kısmen de olsa bir arada görme şansı ziyaretçilere tanındı.

Yunanlı şair Sidon’un MÖ II. yüzyılda yayınlanan şiirinde, en büyük yapı olarak övgüler alan ve dünyanın yedi harikasından biri olarak betimlenen Efes Artemis Tapınağı; Efes şehir tanrıçası olan Artemis için inşa edilen 125 metre uzunluğa ve 72 metre genişliğe sahip mermer bir yapıdır. Artemis ekonomik, kültürel ve dini olarak taşımakta olduğu değer İonia Uygarlığı’nın sınırlarını da aşarak, Antik Çağ’ın her döneminde geniş alanlara yayıldı ve Efes şehrinin saygınlığını olumlu olarak etkiledi. 1869 yılında bir İngiliz demiryolu mühendisi tarafından keşfedilen Artemis Tapınağı’na ait eserlerin sergilenebilmesi ve arkeolojik araştırmaların sunulabilmesi için Efes Artemisionu: Bir Tanrıçanın Kutsal Mekânı Sergisi düzenlendi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 70 adet ve Efes Müzesi’nden 429 adet olmak üzere sergide toplamda 499 adet eser sergilendi; sergi ile aynı isme sahip olan bir kitap yayımlandı. Efes Artemisionu: Bir Tanrıçanın Kutsal Mekânı Sergisi’nde Artemis Ephesia heykeli ile Artemision araştırmalarıyla ilgili eski yayınlara yer verildi. Sergi kapsamında altın objeler başlığı altında heykelcikler, broşlar, hayvan figürleri, kolye uçları, küpeler, iğneler, fibulalar, aplikler ile levhalar sergilendi. Fildişi ve kemik eserler kategorisinde heykelcikler ve hayvan figürleri, levhalar, fibulalar, kolye uçları, iğneler, mühür yüzük ve flüt yer alır. Sergide kehribarlar başlığı altında başlar ve boncuklar, kolye öğeleri ve objelere yer verildi. Boncuklar kategorisinde ise objeler, düğmeler, kolyeler, boncuklar ile figürler sergilendi. Bu kategorilere ek olarak sergi kapsamında heykelcikler, bronz eserler, pişmiş toprak figürinler, pişmiş toprak kaplar, sikkeler ve daha birçok esere de yer verildi.

Yararlanılan Kaynaklar

Seipel, W. (2008), Efes Artemisionu: Bir Tanrıçanın Kutsal Mekânı Sergisi. Viyana: Kunsthistoriches Museum; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ulusal Sergiler, https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44350/ulusal-sergiler.html, (Erişim tarihi: 17.01.2020).