Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Edirne, 1925 - )

Selimiye Camii’nin dış avlusunda güney doğu yönünde bulunmaktadır. Edirne’de kurulan ilk müze Atatürk’ün emri ile 1925 yılında Selimiye Camii Dar-ül Tedris Medresesi’nde kuruldu. Müzenin büyümesinden dolayı ikinci bölüm olarak başka bir binaya gerek duyuldu. Selimiye Camii avlusu içinde bulunan Dar-ül Kurra Medresesi’nde Etnografya adı altında ikinci bir bölüm 25. 11. 1936 tarihinde açıldı. Bu müzeye Milli Eğitim Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü maddi katkıda bulundu. Ankara Etnografya Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi’nden bazı değerli eserler müzeye takviye edildi. Satın alma, bağış ve kazılardan gelen eserlerle müzedeki eserlerin sayısı arttı ve Edirne’de yeni bir müzeye ihtiyaç duyuldu. 1971 yılında Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yeni binasına taşınmasıyla birlikte diğer Osmanlı başkentlerindeki (İstanbul ve Bursa) gibi Dar-ül Tedris Medresesi’ndeki müzeye de Türk İslam Eserleri Müzesi adı verildi.

Türk İslam Eserleri Müzesi’nin gezi güzergâhı giriş kapısının solundan başlar. Girişin tam önünde bahçeye açılan kapı bulunuyor. Müzenin bahçesinde ise anıt ağaç niteliğinde porsuk ağacı, XV. yüzyıla ait mezar taşları ile örneği az kalan yeniçeri mezar taşları, Osmanlı döneminden kalan yapı kitabeleri, Osmanlı su kültürünü yansıtan bir bölüm, Balkan Harbi’nde kullanılan örnek niteliğinde yemek arabası, top ve gülleler bulunmaktadır. Müzeye girildiğinde ziyaretçileri çeşme ve medrese kitabeleri, Edirne Türk dönemi kronolojisi karşılar. Odalar sırasıyla Mimar Sinan, hat eserleri, kesici ve delici silahlar, ateşli silahlar, cam ve deri eserler, ahşap eserler, çini eserleri, İslami paralar, saray-ı cedit, gaza (İslamiyet’i yaymak adına yapılan bir savaş), dokumacı, saraç ve ayakkabıcı, sünnet, mutfak eşyaları, sunum, Tekke eşyaları ve Kırkpınar odaları bulunmaktadır. Müzenin çıkış yönüne doğru koridorda kitabeler, alemler ve armalar sergilenmektedir. Osmanlı dönemi yapılarından kalan kitabeler, Osmanlı su kültürünü yansıtan bölümü ile Balkan Harbi’nde kullanılan yemek arabaları, top ve gülleler de müzenin iç bahçesinde teşhir edilmektedir.

Müzeyi ziyaret edenler eski dokuma tezgâhını, mutfak eşyaları odasında Edirne Saray Matbah-ı Âmire mutfak eşyalarından çeşitli kahve takımlarını, Balkan Harbi’nde Edirne’nin kurtuluşunu simgeleyen 174. alayın kullandığı kanlı sancağı, Kâbe iç duvarına asılan kırmızı örtüyü, Peygamber Muhammed’in kabrinde kullanılan örtüyü, Kâbe örtüsü gibi kutsal emanetleri görebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://edirne.ktb.gov.tr/TR-90110/turk-islam-eserleri-muzesi.html, (Erişim tarihi: 14.12.2019); Dönmez, Ş. (2013). Edirne’de Müzecilik Tarihimizde Edirne. Ankara: Hel Yayıncılık.