Dünden Bugüne Galata Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 26 Nisan 2005 - 26 Ağustos 2005)

Dünden Bugüne Galata Sergisi, 26. 04. 2005 - 26. 08. 2005 tarih aralığında, İstanbul’un Karaköy ilçesinde bulunan Osmanlı Bankası Müzesi’nde gerçekleştirildi. Sergide katkıları bulunan kurumlar; Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’dür. Sergi, Garanti Bankası’nın bir kuruluşu olan Osmanlı Bankası Müzesi tarafından düzenlendi. İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı olan ve tarihi açıdan önem taşıyan Galata bölgesinin zaman içerisinde izlemiş olduğu değişim, sergi kapsamında aktarıldı.

Sergi kapsamında, XIV. ve XV. yüzyıllarda Ceneviz kolonisine ait surlarla çevirili olduğu belirtilen Galata’nın bu dokusunu, XIX. yüzyıl itibariyle kaybettiğine değinilerek; Galata Kulesi ve bazı surlar haricinde bu yapının kaybolduğundan bahsedildi. Ceneviz dönemine ait yapıların, fetihten sonra mimari açıdan değişim gösterdiği; XIX. yüzyıl itibariyle Neo Klasik, Art Nouveau ve Ulusal Mimari tarzlarına doğru değişimin yaşandığı aktarıldı. Asırlar boyunca etkin bir ticaret merkezi niteliği taşıyan Galata’nın, zaman içerisinde Osmanlı payitahtının eğlence merkezi olarak da ön plana çıktığına değinildi. Galata bölgesinin limana yakın olması ve etrafında gayrimüslimlerin yaşıyor olması sebebiyle; kahve, meyhane ve eğlence yerlerinin merkezi olduğu, sergide aktarıldı. Ayrıca Ceneviz dönemine ait ticaretin Osmanlı döneminde Tershane ve Tophane’nin etkisiyle Avrupa ticaretinin merkezi haline geldiği anlatıldı. Galata’nın XIX. yüzyıl itibariyle finans, bankacılık ve sigorta gibi döneminin yeni sektörlerinin merkezi haline geldiğine de sergide değinildı.

Sergide ziyaretçilere verilen bu bilgiler yazılar, resimler, fotoğraflar, haritalar, projeksiyon gösterileri aracılığıyla aktarıldı. Sergide öne çıkan parçalardan biri, II. Mehmet tarafından Galata Ceneviz kolonisine verilen yazıdır. Diğer paylaşılan bazı parçalar ise Mehmed Esad Safvet Paşa, Evliya Çelebi, Elias Habesci ve daha birçok önemli şahsiyete ait Galata’yla ilgili yazılardan oluşmaktadır. Panoramik Galata fotoğraflarının paylaşıldığı sergide; Galata 1905 ve Dünden Bugüne Galata olmak üzere iki adet farklı projeksiyon gösterisi de sergilendi.

Yararlanılan Kaynaklar

Salt Araştırma, Dünden Bugüne Galata Sergisi Pano Resimleri, https://archives.saltresearch.org/handle/123456789/170576, (Erişim tarihi: 17.01.2020); Salt Araştırma, Dünden Bugüne Galata Sergisi Afişi, https://archives.saltresearch.org/handle/123456789/144701, (Erişim tarihi: 25.01.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ulusal Sergiler, https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44350/ulusal-sergiler.html, (Erişim tarihi: 17.01.2020).