Dostluk Treni

Ulaştırma İşletmeciliği Tren Ana Hat Treni Demiryolu Yolcu taşımacılığı

(2005 – 2011)

Ülkeler arası tren yolculukları sırt çantasını alıp farklı kültürleri keşfetmek isteyen genellikle genç insanların tercih ettiği seyahatlerdendir. Konforu daha düşük, gerektiğinde trende ya da istasyonlarda geceleyebildiğiniz ancak maliyeti de oldukça düşük bir evden uzaklaşma yolculuklarıdır. Bu tür seyahatler özellikle gençlik dönemlerinde insanlara psikolojik yönden birçok katkı yanında sosyal yönden de diğer kültürleri yakından tanıma fırsatı sağlar. Bu yüzden bu tür yolculuklar, devlet kurumları tarafından, turizm ve gelecekteki ticari, eğitim gibi alanlardaki işbirliği açısından bir dostluk köprüsü işlevine bağlı olarak, zarar dahi etseler desteklenmektedir. Giderek küreselleşen ve küçülen dünyada ‘diğer’ kültürleri tanımanın pratik yollarındandır.

Dostluk treni seferleri Temmuz 2005 ayından Şubat 2011 ayına kadar sürdü. Selanik’teki açılışta Ulaştırma Bakanı M. Liapis, “Türk ve Yunan dostluğunda yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor, giderek daha da yakınlaşıyoruz…” dedi. Ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan’ın 13.02.2011 tarihinde tüm uluslararası tren seferlerini durdurma kararı ile askıya alındı. Ancak Balkan ülkelerine seferler devam etmektedir (Sofya - Sofia Express, Bükreş - Bosphor Express ve Optima Express); Belgrad seferi ise durduruldu.

Seyahat, TCDD’nin yedi, Yunanistan Demiryolları Organizasyonu’nun (OSE) dört olmak üzere toplam 11 adet 140 kişi kapasiteli, yataklı, mini buzdolabı, mini lavabo ve klimalı trenleri ile gerçekleştirilmektedir. Güzergâh; İstanbul, Alpullu, Pehlivanköy, Uzunköprü, Pythion, Alexandroupolis C., Komotini, Xanthi, Drama, Serres, Rodopolis, Kilkis, Selanik ve geri dönüşten oluşur. Bilet fiyatları (2011) yaklaşık İstanbul - Alexandroupolis C. arası tek yön 13 Euro (birinci mevki 19 Euro) iken gidiş-dönüş 19 Euro (birinci mevki 28 Euro), İstanbul- Xanthi tek yön 16 Euro (birinci mevki 24 Avrıo) iken gidiş-dönüş 32 Euro’dur (birinci mevki 48 Euro). En uzun rota olan ve 12 saatte tamamlanan (yaklaşık 60 km/saat hızla) İstanbul- Thessaloniki tek yön 25 Euro (birinci mevki 38 Euro), gidiş dönüş 51 Euro (birinci mevki 77 Euro) gibi yaklaşık fiyatlarla sunulmaktadır. Dostluk treni seyahatlerinin; en yüksek ücretin bile gecelik hostel/otel parasına denk geldiği ve vagonların yataklı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ülkeler açısından yüksek kârları amaçlamayan dostluk ve kültürel aktarım vagonlarından oluştuğu söylenebilir.

Dostluk treni seyahatleri, Türk tarafı için Türkiye Vagon Sanayi (TÜVAVAŞ) 2000 yataklı vagonları ile gerçekleştiriliyordu. Adapazarı’nda üretilen bu model Türkiye’de 1990’lı yıllardan beri en çok kullanılan vagon modelidir. Vagonlar; kompartımanlı vagon, yemekli vagon, kuşetli vagon, yataklı vagon ve hatta toplantı salonlu vagon olarak kullanılabilir, engelli tertibatı ile donatılabilir ve hepsinde tuvalet/lavabo bulunur. Yolcu kapasiteleri 20-60 kişi arasında değişebilir. Bu seyahatlerde 160 km/saat hıza kadar ulaşılabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Leonidas, K. (2016). Turkish-Greek Relations: Rapprochement, Civil Society and the Politics of Friendship. Londra: Routledge; Öztürk S. (2009). Selanik. ISBN 9759191221. Ankara: MB Yayınevi; TCDD (2011). Connections to Europe (02/13/2011 (Inclusive) from The Date of Dostluk/Filia Express Trains Will Be Canceled Until Further Notice), http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/avrupa_ing.html, (Erişim tarihi: 12.09.2019); TUVASAŞ (2015). TVS 2000 Pullman Vagon Tanıtım Broşürü. Adana.