Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm İşletmeciliği

Uzun, dinamik ve köklü bir geçmişe sahiptir. 1959 yılında kurulan İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1966 yılında eğitim öğretim hayatına başladı. Ulusal ve uluslararası gereklilikler ve gelişimler ile birlikte Akademi, Ege Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi adını aldı. 1974 ile 1978 yılları arasında Üniversite bünyesinde yer alan öğretim üyelerinin dışında Uçan Profesörler olarak adlandırılan bir grup öğretim üyesi de güçlü bir kadro olarak Fakülte’de eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etti ve aralarında ilk turizm profesörü Hasan Olalı da yer aldı. Güçlü kadrosu ile aktif olan Fakülte, 1978 yılından itibaren İşletme ve İktisat Fakülteleri olarak iki ayrı fakülteye ayrıldı. Turizm İşletmeciliği lisans düzeyinde İşletme Fakültesi’nin altında bulunurken; bünyesinde Enstitü olmayan kurumda, İşletme ve İktisat Fakülteleri kendi lisansüstü programlarını açtılar. İki Fakülte, 1982 yılında birleşerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlandı. İşletme Fakültesi’ne bağlı Turizm İşletmeciliği Lisans Programının yanı sıra; Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün de kurulması ile birlikte Turizm İşletmeciliği lisansüstü programları açıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1993-1994 Öğretim yılı başında, (İngilizce) İşletme, (İngilizce) İktisat ve (İngilizce) Uluslararası İlişkiler Bölümlerini, yeni kurulan (İngilizce) İşletme Fakültesi’ne devretti. 1994 yılında (İngilizce) Turizm İşletmeciliği Bölümünün de (İngilizce) İşletme Fakültesi’ne katılması ile birlikte Turizm İşletmeciliği yüksek lisans ve doktora programları (İngilizce) İşletme Fakültesi’ne bağlandı.

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı öğretim dili Türkçe olup; (İngilizce) Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalının liderliğinde yürütülmekte ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan Turizm Fakültesi, Seferihisar Fevziye Hepkon Yüksekokulu ve İzmir Meslek Yüksekokulu'nun öğretim üyeleri de programa katkıda bulunmaktadır. İki yarıyılı derslerden oluşan yüksek lisans programında bir yıl da tez çalışmaları için ayrılmaktadır ve öğrenciler en az iki yıl süre ile programa kayıtlı olmaktadır.

Programa kabul koşulları arasında; Lisans diploması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak, yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak yer alırken; her eğitim-öğretim yılı başlangıcında Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün bünyesinde Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen yazılı ve/veya sözlü bilim sınavlarından en az 65 almak gerekmektedir. Programdan başarılı olmak için öğrencilerin, her yarıyılda 30 AKTS olmak üzere iki yılda toplam 120 AKTS almaları gerektiği gibi, not ortalamalarının da 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.

Araştırma Yöntemleri, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği derslerinin zorunlu olduğu programda Turizm Pazarlaması, Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Turizm İşletmelerinde Bilgi Yönetimi, Meslek Etiği, Bilim Etiği gibi geniş yelpazede yer alan çeşitliliğe sahip seçimlik ders havuzu vardır ve öğrenciler her yarıyıl dört adet de seçimlik ders almak zorundadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Prof. Dr. Alp Timur ile 10. 10. 2020 tarihli görüşme (Görüşen: E. Günlü Küçükaltan).