Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Demirköy, Kırklareli, 2011 - )

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde 2011 yılında kuruldu. Nusret Türkkan tarafından kurulan DAYKO Vakfı, Demirköy Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, 22. 03. 2011 de aldığı tescil kararı ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 17. 04. 2011 de 27908 sayılı Resmi Gazete’de ilanı ile tescil edilerek, tüzel kişilik kazandı. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi, öncelikli alanlara koruma statüsü kazandırılması ve doğal yaşam alanlarının barındırdığı ekosistemlerin gelecek kuşaklara aktarılması, vakfın esas amaçlarını oluşturmaktadır. Vakıf, bölgedeki biyolojik çeşitliliği korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla çalışma odaklıdır. İnsanların doğa ile uyum içerisinde yaşayabileceğine inanıyor ve çocuklara yaşanılır bir dünya bırakmak için çalışıyor. Türkiye’nin zengin bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının değerinin farkına varılması, koruma altına alınmasını amaçlıyor. DAYKO bu amaçla, koruma projeleri yürütmekte, ilgili yasaların uygulanabilmesi ve geliştirilmesi için faaliyetler sürdürmekte, kamuoyu, yerel ya da merkezi kuruluşlarla tüzel gerçek kişi ve yöneticilerle işbirliği yapmaktadır

Vakıf, Istranca Dağları ile özelde Longoz ormanları ve Ergene Havzası çevresini pilot çalışma bölgesi olarak seçmiştir. Bölge, coğrafi konumu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerleri, zengin fauna ve flora varlığına sahip olması ile biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengindir.

Trakya’nın su kaynaklarının toplandığı bu doğa alanında DAYKO Vakfı edindiği amaç doğrultusunda faaliyetlerini yürütmek için Istranca Ormanları Demirköy Ziyaretçi Merkezi'ini açmıştır. Vakıf amaçlarından biri de Istranca Ormanlar’ın biyolojik zenginliği ile ilgili bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı bilim insanlarını karşılamak, yapacakları bilimsel çalışma ve araştırmalarında çalışma ortamı için gerekli altyapı ve iletişim imkanı sağlamaktır.

Ziyaretçi merkezinde bölgenin biyolojik zenginliklerini öncelikle gençliğe tanıtmak ve bölgeyi ziyaret eden gençlere özellikle öğrencilere doğa eğitim programlarının verilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bölgeye gelip proje geliştirmek, lisans eğitimlerinde staj ve tez çalışmalarını yapmak isteyen öğrencilere ihtiyacı olan altyapılar sağlanmaktadır. Ziyaretçi merkezine Demirköy ve çevresi için gelen yerli ve yabancı turist ve ziyaretçiler için gerekli olan rehberlik ile yeme-içme, konaklama ve danışma hizmetleri verilmektedir. Ziyaretçi merkezinde bölgede yaşayan yöre halkına doğanın sahip olduğu biyolojik zenginliğinin fırsatlarını anlatmak ve değerlendirmesinde yardımcı olmak için özellikle yöre gençliği için programlar hazırlayıp çalışmalar yürütülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.haberler.com/demirkoy-de-dogal-yasami-koruma-vakfi-kuruldu-2734777-haberi/, (Erişim tarihi: 18.11.2019); www.dayko.org.tr, (Erişim tarihi: 23.08.2020).