Diyadin Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan kaplıca, ilçe merkezine yedi kilometre İran transit yoluna 15 kilometre uzaklıktadır. Diyadin, il merkezine yaklaşık 50-55 kilometre uzaklıktadır. İlçe, Doğu Anadolu Bölgesi’nin dağlık, engebeli ve yüksek bir kesimindedir. Çermikler, Murat Nehri’nin doğu kıyısındadır. Çermiklerin bulunduğu arazi engebeli olduğundan, geniş bir alana dağılmıştır. Diyadin Kasabası ise, tektonik kökenli bir çöküntü alanının (depresyonun) doğu kesimindedir. Kaplıca bölgesi çok geniş bir alana yayılmıştır; bu geniş alanda yaklaşık olarak altı-yedi tesis bulunmaktadır. Diyadin depresyonu içerisinde açılan sondaj kuyularının yakınlarında, kaplıca olarak da yararlanılan çok sayıda sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Diyadin Kaplıcaları, doğal çevre unsurları ve güzellikleriyle dikkat çeken bir yerleşmedir. İlçede Meya Mağaraları dışında kayda değer tarihi bir eser veya doku bulunmadığından, turistik aktivite daha ziyade kaplıcalara yönelik olarak gerçekleşmektedir. Tektonik bir çöküntü alanı olan Diyadin jeotermal alanında çok sayıda sıcak su, maden suyu ve soğuksu kaynakları bulunmaktadır. Murat Nehri’nin doğu kıyısında yer alan halkın çermik, avagerm dediği sıcak su kaynaklarının en önemlilerini su kaynakları oluşturmaktadır: Köprü Kaplıcası (45-50ºC), Yılanlı Kaplıcası (38-40ºC), Tazekent Kaplıcası (42-44ºC), Kireçtepe Kaplıcası (65,5ºC), Dibekli Kaplıcası (40-45ºC), Hıdır Çayırı kaynakları (35-45ºC), Mollakara kaynakları (44-68ºC) ve Gelereş kaynakları (33-63ºC). Kaplıca bölgesinin içinden Murat Nehri geçmektedir, görsel ve rekreatif açıdan önemli bir doğal çekiciliktir.

Ağrı ve Iğdır illeri ile Doğubeyazıt illeri ve çevresindeki yerleşmelerden çok sayıda ziyaretçinin geldiği kaplıcalara ziyaretler özellikle haziran ve eylül ayları arasında yoğunlaşmaktadır. Kaplıcalara tedavi amaçlı gelen ziyaretçilerin çoğunu günübirlik gelenler oluştururken, ilçe dışından gelenlerin bir kısmı ise en fazla bir haftalık süre için kalmaktadır. Tedavi amacıyla kaplıcalara gelenlerin çoğu genellikle kendilerine ait kamp çadırlarında barınmaktadır. Ayrıca çok modern olmasa da lokanta, otel, pansiyon ve kahvehane gibi tesisler bulunmaktadır. Konaklama imkânlarının yeterli olmaması ve güvenlik endişesinin varlığı gibi nedenlerle, kaplıcalara daha ziyade günübirlik gidilmektedir.

Diyadin’de üç otel faaliyet göstermektedir. Diyadin’in günümüzdeki en kaliteli konaklama tesisi Vali Lütfi Yiğenoğlu Termal Otel ve Kaplıca Tesisleri’dir. 2000 yılında üç yıldızlı olarak hizmete giren, özel idareye ait olan Termal Otel 34 oda ve 72 kişilik yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Bu kaplıcanın sularının egzama, mide ülseri, nevrit, cilt ve deri, romatizma hastalıkları ile çeşitli rahatsızlıklara karşı iyileştirici etkilerinin olduğu değerlendirilmektedir. Bir açık ve üç kapalı havuza termal su verilmektedir. Lokanta, jimnastik, fizik tedavi, sauna, konferans, bilardo ve masa tenisi salonları da olan tesis, en az yüzde 50 doluluk oranı ile çalışmaktadır. Müşterileri daha çok çevre il ve ilçelerden gelen tesis, hafta sonları daha yoğundur.

Termal suların bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonun 1000 mg/lt olması nedeniyle kaplıca suyu iyileştirici (şifa) özellik taşımaktadır. Romatizma başta olmak üzere, cilt hastalığı, nevrit, nöroloji, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların tedavisinde tedavi amacıyla kaplıcaya başvurulmaktadır. Diyadin dışından, özellikle kaplıcalar için çevre il, ilçe ve kırsal yerleşmelerden günübirlik gelenler tarafından alışveriş hareketliliği gözlenmektedir. Kaplıcalardan jeotermal enerji kaynağı olarak da faydalanılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bilim ve Teknik Dergisi (2000). Jeotermal Enerji Kullanımına Tipik Bir Örnek: Diyadin. https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biltek_arsiv/S-387-76.pdf, (Erişim tarihi: 16.06.2020); Kaya, F. (2008). Diyadin’in Kuruluşu Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri, Doğu Coğrafya Dergisi, 20; Mutlu, H., Aydın, H. ve Kazancı, A. (2013). Diyadin (Ağrı) Jeotermal Sahasına Yönelik Jeokimyasal ve İzotopik Bulgular. 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, İzmir: 17/20. 04. 2013; Zaman, M., Polat, S. ve Özdemir, M. (2000). Diyadin Kaplıcaları, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 14.