Darende Balaban İçmesi

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Malatya ilinin kuzeybatısında bulunan Darende ilçe merkezinin 15 kilometre güneyindeki Balaban Mahallesi’nin iki kilometre doğusunda yer alan ve halk tarafından Balaban İçmecesi olarak bilinen kaynak suyunun kökeni kaynak noktasının 250-300 metre doğusundaki kuzey-güney yönlü fay ile ilgilidir. Kaynak bölgesinden çıkan sular kaptaj yardımıyla birleştirilerek 30 metre ileride yer alan beton bir depoda toplanarak içmeceye ulaştırılmaktadır. İçmece suyunun kimyasal analizi 1952’de Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü tarafından yapıldı. Bu tahlilin kimyasal analiz sonuçlarına göre; karbonat setlik (Alman) 10,36 ve mecmu sertlik 115,14 tespit edilerek kükürtdioksit, klor, silisyumdioksit, kalsiyum ve demiroksit tespit edildi. Yapılan analizler sonucunda, sıcaklığı 13°C, 0,1 l/sn debiye sahip pH derecesi altı ve çok miktarda kükürtlü kokuya sahip olması gibi kimyasal özellikleri bakımından acı su (sülfatlı su) olarak adlandırıldı ve içme (maden suyu) olarak kullanılmasının doğru olamayacağı analiz sonuçları ve raporlarda belirtildi. Kimyasal analiz raporlarında şifalı kaynak suyu ya da içme olarak kullanılmaması gerektiği belirtilmiş olsa da kaynak yöre halkı ve dışarıdan gelenler tarafından içmece olarak kullanılmaktadır. Balaban içmesinin uyuz, çıban, sedef ve kepek gibi çeşitli deri hastalıkları, askarit, ülser, safra kesesi taşları ve hemoroit gibi sindirim sistemi hastalıkları ve astım gibi solunum sistemi hastalıkları için faydalı olduğuna dair halkın ifadeleri bulunmaktadır. Ziyaretçi sayılarının artmasına bağlı olarak belediye tarafından otopark alanı, konaklama alanları, piknik alanı, restoran ve kafe ile çocuklar için oyun alanları yapılmıştır. Bölgeye gelen ziyaretçi sayılarının artırılması amacıyla Balaban İçmesi’nin olduğu bölgede belediyenin yatırım ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkuş, M.F. (1970). Darende-Balaban Havzasının (Malatya) jeolojik ve Stratigrafik İncelenmesi (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Kürsüsü; Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://malatya.ktb.gov.tr/TR-58309/balaban-icmesi.html, (Erişim tarihi: 10.03.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akkuş, M.F. (1970). Darende-Balaban Havzasının (Malatya) Jeolojik ve Stratigrafik İncelenmesi (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Kürsüsü; Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://malatya.ktb.gov.tr/TR-58309/balaban-icmesi.html, (Erişim tarihi: 10.03.2020).