Changa Restaurant

Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(İstanbul, 1999 – 2016)

İstanbul’un ilk füzyon mutfaklarından biri olan Changa Restaurant, Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç ikilisi tarafından açıldı (1999). Uluslararası şirketlerde yönetici pozisyonunda çalışan Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç, bu kariyerlerinden vazgeçerek yeme içme sektörünün henüz makbul sayılmadığı günlerde, yenilikçi bir restoranın tutmayacağı düşünülen bir semtte, daha önce hiç telaffuz edilmeyen bir ismin küçük tabelasını astılar. Changa açılmadan dört yıl önce planlarını yapmaya başlayan ikili, bu sektöre girebilmek için sektörle ilgili pek çok kitap okudular ve gittikleri her restoranda incelemeler yaptılar. İlk önce Savaş Ertunç çalışmakta olduğu işini bıraktı ve çeşitli şeflerle iletişime geçip, onların yanında çalışmaya başladı ve aynı zamanda hafta sonları otel restoranlarında yarı zamanlı çalışarak işi öğrenmeye çalıştı. Changa Restaurant, 1999 yılında İstanbul Taksim Sıraselviler’de açıldı. Burada yaşanan dokuz yıllık bir tecrübe sonrasında Changa’nın yeni şubesi, tarihi Sakıp Sabancı Müzesi içinde 2005 yılında Müzedechanga ismi ile açıldı. Müzedechanga, yemeğin pişiriliş ve sunumundan mobilyalarına kadar farklı bir konsept oluşturdu. Sadece müzeye ziyarete gelenlerin değil; muhteşem manzarası, uyumlu dekorasyonu ve alışılmışın dışındaki mutfağıyla, damak tadı düşkünlerinin de vazgeçilmez adresi haline geldi.

Adı Modern Mutfak akımıyla anılan Yeni Zelandalı ünlü şef Peter Gordon’un buraya özel tasarladığı yemeklerle beraber Changa'nın menüsünde Türk mutfağından esintiler de yer aldı. Değişik yörelerin malzemeleriyle pişirme tekniklerini aynı tabakta buluşturan bu taze ve yaratıcı yöntemle beraber, o güne kadar İstanbul’da çok fazla telaffuz edilmeyen füzyon kelimesi kullanılmaya başlandı. Öyle ki Changa ismi de Afrika’da kullanılan Swahili dilindeki “karışım” anlamından gelmektedir. Müzedechanga’nın en önemli özelliklerinden biri de tasarımı ve onun altında yatan fikridir. Zemindeki camdan alt kattaki mutfak seyredilebiliyordu ve etrafta ünlü pek çok çağdaş sanatçıların eserleri yer alıyordu.

Tüm bu başarılı girişimlerin karşılığını uluslararası düzeyde alan Changa Restaurant, 2002 yılında dünyaca ünlü İngiliz gurme dergisi The Restaurant’ın belirlediği dünyanın en iyi 50 restoranları arasında 19. sırada yer almayı başardı. Müzedechanga tasarım dünyasında ekol olarak kabul edilen Wallpaper Design Award dergisi tarafından 2007 yılının Best New Restaurant (En İyi Yeni Restoranı) alarak ödüllendirildi.

“Yapmak istediğimiz her yeniliği denedik, yaptık. 500 bine yakın kişiye hizmet verdik. Restoranımızı iyi bir dönemdeyken bırakmak istedik. Kendimize, seyahatlerimize daha fazla zaman ayırmak için Changa’yı kapatıyoruz.” diyen Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç ikilisi, 31. 12. 2016 tarihinde Changa Restaurant’ı kapattılar.

Yararlanılan Kaynaklar

Çintay, N. (2016). Kalbimizde Yaşayacak! Sabah Gazetesi: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/pazar/cintay/2016/12/25/kalbimizde-yasayacak, (Erişim tarihi: 29.05.2020); Ertuna, Ç. (2019). Changa’nın Ardından Sergiyle Karşımızda. Milliyet Gazetesi: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/cagdas-ertuna/changa-nin-ardindan-sergiyle-karsimizda-2824849, (Erişim tarihi: 29.05.2020); Güven, N. (2015). Dünyaca Ünlü Restoran Changa’nın Yaratıcıları: Savaş Ertunç ve Tarık Bayazıt. gzone: http://gzone.com.tr/dunyaca-unlu-restoran-changanin-yaraticilari-savas-ertunc-ve-tarik-bayazit/, (Erişim tarihi: 29.05.2020); http://www.mimarizm.com/yeme-icme/muzedechanga_113322, (Erişim tarihi: 29.05.2020); Koç, A. T. (2016). Changa’ya Veda. Vogue: https://vogue.com.tr/metropol/changaya-veda, (Erişim tarihi: 29.05.2020).