Çekirge Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Bursa kent merkezindeki deniz seviyesinden 200 metre yükseklikteki Çekirge semtinde yer alan, bu bölgede faaliyet gösteren çok sayıdaki konaklama tesisinin banyolarını besleyen şifalı su kaynaklarından biri olan kaplıcadır. Halk arasında Çelikli adıyla anılan bu Çekirge Kaplıcaları’nın suyu, Çekirge’nin en yukarı bölümünde bulunan ve Vakıfbahçe adı verilen bir yerden kaynamaktadır. Buradan kaynayan suların içerisinde çeşitli maden eriyikleri ile zengin kimyasal maddeler, gazlar ve yüksek radyoaktivite bulunmaktadır.

Çekirge Kaplıcaları, zengin ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bu kaplıcaların, Roma İmparatorluğu iki bölgeye ayrılmadan çok daha önceleri de işletilmiş olduğu bilinmektedir. Kaplıcalar, Roma İmparatorluğu ikiye bölündükten sonra Bizanslılar tarafından işletilmeye başlamış, daha sonraki dönemlerde Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da işletilmiştir. Bursa Halkevi’nin bir yayını olan Bursa Hamamları isimli eserde Çekirge Hamamı adı ile anılan kaplıcanın, ilk olarak 1316 yılında evliya mertebesine ulaşmış (Çekirge Sultan olarak anılan) kâmil bir kişi tarafından yaptırıldığı Bursa sicillerinde belirtilmektedir. Atatürk tarafından yaptırılan Çelik Palas Oteli’nin banyolarının da Çekirge Kaplıcaları’nın şifalı suları ile beslendiği bilinmektedir.

Söylenceye göre, padişahlar, Eskikaplıca çevresinde paşaların ve devlet erkanlarının yaptırdıkları konaklara da zaman içerisinde kaplıca suyu bağlatmışlardır. Ancak daha sonraki yıllarda bu konakların yerinde, havuzlarında kaplıca suyu bulunan oteller yükselmiştir. Böylece, Eski kaplıca ile birlikte bu yeni otellerin hepsi Çekirge Kaplıcaları’nı oluşturmuştur. Kaplıca otellerinin serpildiği Çekirge adı ise XV. yüzyılda yaşamış olan bilgin ve şair Çaker adına ithafen verilmiştir. Daha sonraları bu isim, Çaker’in oturduğu yer anlamında söylenegelmiş ve zaman içerisinde Çekirge şekline dönüşerek halkın dilinde yerleşip kalmıştır. Günümüzde halen halkın inançlarında yaşayan Çekirge Sultan’ın mezarı da Çekirge’de Padişah I. Murad (Hüdavendigar) Türbesi’nin bahçesinde bulunmaktadır. Çekirge’deki Çekirge Hamamı’nı, Çekirge Sultan’ın yaptırdığı söylenmekte, Evliya Çelebi de bu hamam için “Bir kibar evliyanın nazargahıdır” deyimini kullanmaktadır. Çekirge Hamamına yalnızca kadınlar girmektedir; erkekler girdiği takdirde ise işlerinin bozulacağına inanılmaktadır.

Çekirge Kaplıcaları’nın suyu, bikarbonatlı, klorürlü, florürlü, sülfatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, sodyumlu, potasyumlu, lityumlu ve radonlu sular grubuna girmekte, ayrıca anyon ve katyon iyonları içermektedir. Kaplıca suyu renksiz ve berrak olup suyun sıcaklığı 45oC, radyoaktivitesi 27,5 eman, pH değeri ise 7,4’tür. Kaplıcanın suyu banyo tedavisi için kullanılmakta olup çeşitli hastalıkların tedavisinde önerilmektedir. Örneğin; romatizmal hastalıklar, nevralji, nevrit, polinevrit, romatoit artrit, siyatik, artroz, yorgunluk, gut hastalığı, tutmayan kemik kırıklıkları, egzama ve astım gibi alerjik hastalıklar ve kadın hastalıkları için tavsiye edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Avşaroğlu, M. (1968). Bursa – Çekirge Kaplıcaları. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu içinde (ss. 44-47). Ankara: Güneş Matbaacılık; Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Kaplıca ve İçmeler: Çekirge Kaplıcaları, https://bursa.ktb.gov.tr/TR-70248/kaplica-ve-icmeler.html, (Erişim tarihi: 31.01.2020); Şimşek, M. (2003). Bursa İli Şifalı Suları: Çekirge Kaplıcaları. İçinde; Şifalı Sulara Yolculuk (ss. 121-122) (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Türkiye Kültür Portalı. (2018). Çekirge Kaplıcaları – Bursa, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/TurizmAktiviteleri/cekirge-kaplicalari, (Erişim tarihi: 31.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Şimşek, M. (2003). Bursa İli Şifalı Suları: Çekirge Kaplıcaları, Şifalı Sulara Yolculuk içinde (ss. 121-122) (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi.