Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Bursa, 1988 - )

(BKSTV), Bursalı sanatçı, iş adamı, hükümet görevlisi, akademisyen ve dernek başkanının bir araya gelmesi ile 1988 yılında kuruldu. BKSTV, 1989 yılında Uluslararası Halk Kültürleri Organizasyonu Birliği’ne (IOV) üye oldu. 1995 yılında vakıf bünyesinde BKSTV tiyatrosunu ve Bursa Senfoni Orkestrası hayata geçirdi. Senfoni Orkestrası, 1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı ve ismi Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası olarak değiştirildi. BKTSV, 1996 yılında Avrupa Filmleri, Çocuk ve Gençlik Tiyatroları, Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, Edebiyat Günlerini kente kazandırdı. Vakfın bünyesindeki tiyatro 2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet göstermeye başladı ve Şehir Tiyatrosu kuruldu. Aynı yıl BKSTV Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

BKSTV, günümüzde Uluslararası Bursa Festivali, Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Uluslararası Bursa Karagöz, Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, Bursa Fotoğraf Günlerini düzenlemeye devam etmektedir.

Bursa Festivali, ilk defa 7. 09. 1962 tarihinde Bursa Festivali ve Atçılık Bayramı adıyla Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği’nin katkılarıyla düzenlendi, 1963 yılından sonra ise Temmuz ayı içerisinde yapılmaya başlandı. 1982 yılında festivalin düzenlenme sorumluluğu Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi, 1985 yılından sonra festivale, halk danslarının yanı sıra, konserler, opera, bale, modern dans, müzikal tiyatro gibi sahne sanatları eklendi. Festivale gösterilen ilginin artması ve kent altyapısının yeterliliğinden dolayı halk danslarının Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması adı altında yeni bir kimlik ile sunulmasına karar verildi. 1988 yılında BKTSV’nin kurulmasıyla, festivallerin düzenlenmesi ve bütün yıla yayılmasından vakıf sorumlu oldu. 2019 yılında Bursa Festivali’nin 58.’si, Altın Karagöz Halk Dansları Yarışmasının 33.’sü, Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivalinin 24.’sü, Uluslararası Karagöz ve Gölge Oyunları Festivalinin 18.’si düzenlendi.

Vakıf, festival organizasyonlarının yanı sıra kent değerlerinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak için Bursa’nın edebiyat hayatı ile de ilgileniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla, Bursa’da Bir Başka Zaman, Erguvan Bayramı, Uludağ’ın Etekleri Gümüşten, İpek Şehrin Günlüğü, Saat Bursa Suları, Çınarlı Kentin Dili, Manolya Durağında Roman, Bursa Burcunda Edebiyat (Dokuzuncu Edebiyat Günleri), Bursa Yazıları, Öğretmen Mektupları, Bursa’da Dünden Bugüne Tasavvuf Kültürü, Bursa’da Dünden Bugüne Tasavvuf Kültürü, Osmangazi ve Bursa, Kurtuluş Savaşı’nda Bursa, 41 Yılın Seyir Defteri, Festivalin Altın Yılı adlı eserleri kazandırır. Festival organizasyonlarının daha sistemli bir biçimde gerçekleştirilebilmesi, kentin yıl boyunca ihtiyaç duyduğu kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenlenebilmesi için kurulan BKTSV’e, ortak bir kent kültürü oluşumuna ve hemşerilik bilincinin gelişimine katkıda bulunabilmek; kültürel ve sanatsal etkinlikleri kentin geleneksel dokusuna uygun düşebilecek zaman ve ortamlarda kent halkına sunmaya çalışmaktadır. BKTSV, geleneksel hâle gelen festivalleri geliştirmek ve yenilerini ekleyerek sanatın iyileştirici gücünü kullanmak; sanatın birleştirici gücü ile farklı ülkelerden ve kültürlerden insanları bir araya getirerek toplumların kaynaşmalarına ve kültürel değerlerini paylaşmalarına katkıda bulunma, dünya çapında gerçekleştireceği özgün ve yenilikçi projeler ile topluma sanatın geliştiren gücünü aktarmak, ortak evrensel değerler oluşturmak çizgisiyle hareket etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (2019). http://www.bkstv.org.tr/tr/hakkimzda, (Erişim tarihi: 23.08.2020).