Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucunda kuruldu. Misyonu, Bursa ilinin “doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak; turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek; dinamik kültür ve turizm çalışmaları ile Bursa ilinin dünya turizminde alacağı payı artırmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmaktır.” Müdürlük, kendisine bağlı Bursa ve İznik Müzesi Müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve on bir ilçeye ait halk kütüphaneleri, Bursa Merkez Turizm Danışma Bürosu ve Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ile birlikte hizmetlerini yürütmektedir. Müdürlüğün Bursa halk kültürü detayları arasında edebiyat, efsaneler, halk dansları (Kılıç Kalkan), sünnet gelenekleri, müzik kültürü, yöresel yemekler, el sanatları (bıçakçılık, ipekçilik vs.), Bursa ili somut olmayan kültürel miras çalışmaları (İznik çinisi, Karagöz ve Hacivat gölge oyunu, Bursa bıçağı, hamam kültürü, Erguvan Bayramı, Gezek kültürü, vs) bulunmaktadır.

Müdürlüğün Bursa ili geneli için tanımladığı turizm aktiviteleri kıyı turizmi, kış turizmi, kaplıca ve içmeler, dağ ve doğa yürüyüşü, mağara turizmi, kuş gözetleme, bitki inceleme, yaban hayatı ve sportif etkinlikleri kapsamaktadır. 2018 yılı itibari ile Bursa ili genelinde 4.349 adet Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı listelendi. Bunların büyük bir çoğunluğu Sivil Mimarlık Örneği olarak ifade edildi. Bursa merkezinde 49 adet ve ilçelerinde 45 adet kültür ve turizm varlığı Müdürlüğün envanterinde yer almaktadır. Dünya Miras Komitesinin 15-25 Haziran 2014 tarihleri arasındaki 38. Dönem Toplantısı’nda Kültürel kategoride Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşen Dünya Miras Listesi’ne girmiş ve kış turizminde Uludağ ile birlikte İl Müdürlüğü’nün turizm envanterinde listelenen başlıca çekim merkezleridir.

Müdürlüğün Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü ile ortaklık yaparak Bursa’nın alternatif turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için Mart 2013 tarihinde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na sunduğu Bursa’nın Alternatif Turizm Destinasyonları Projesi destek alarak başarıyla yürütüldü. Müdürlüğün tüm bu faaliyetler kapsamındaki vizyonu “Kültür değerlerimizi yaşatan ve tanıtan, ilimizi turizm alanında lider konumuna taşıyan bir kurum olmaktır” şeklindedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Tanıtma ve Basın Şubesi Müdürü M. Güler ile 06.12. 2019 tarihli telefon görüşmesi. (Görüşen: E. Adamış); https://bursa.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 21.12.2019); https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 21.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://bursa.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 21.12.2019).