Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

29.04.2003 tarih ve 25093 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca görevini sürdürmektedir. Müdürlük milli birlik unsurlarını, manevi değerleri, doğal, tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırıp gelişimine katkıda bulunmak, bu değerleri koruyup sürdürülebilir hâle gelmesini sağlamak, yaşatmak, tanınabilirliğini arttırmak, değerlendirmek, toplum tarafından benimsenmesini sağlamak ve milli bütünlüğün güçlenmesine yardımcı olarak ekonomik gelişmeyi desteklemek gibi çeşitli görevler üstlendi. Ayrıca Müdürlük, kültür ve turizm ile ilgili konularda özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde olmak, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler ile iletişimi arttırarak işbirliği sağlamak amaçlarını taşımaktadır.

İl Müdürlüğü; 2863 sayılı kanun içerisinde yer alan taşınır veya taşınmaz kültür varlıklarının koruyup, kollanmasından ve değerlendirilmesinden de sorumludur. Özellikle bu kanun kapsamında olan taşınır kültür varlıklarını önemine dikkat ederek koruyup; müzelere kazandırması gerekmektedir. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili olan konuda ise; tescilleri ile ilgili bilgi ve belgeleri hazırlamakla yükümlüdür. Bu varlıkları tespit etme çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İl Müdürlüğü’ne bağlı Bolu İl Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. 1977 yılında Fırka Tepesi’nde yer alan Halk Evi binası yıkıldı, yerine Kültür Sitesi inşa edildi. İl Halk Kütüphanesi buraya taşınarak hizmet vermeye devam etmektedir. Hafta içi 09:00-22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ayrıca Cumartesi günleri de 09:00-17:00 saatleri içerisinde kütüphanecilik hizmeti sunmaktadır. Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü içerisinde Bolu Müzesi yer almaktadır. 1981 yılında hizmete açılmıştır. Müze kapsamında Prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar eserler sergilenmektedir.

İl Müdürlüğü tarafından Bolu ili kapsamında tanımlanan turizm türleri, kültür, termal, kış, kongre, yayla, doğa, dağ, bisiklet, kamp, karavan, sportif olta balıkçılığı, yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği, flora inceleme, yaban hayatı gözlemlemedir. İl Müdürlüğü tarafından; Köroğlu, gelenekler, inanışlar, halk oyunları, yöre mutfağı, hediyelik eşya-el sanatları ve seyirlik oyunlar kültürel unsurlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca somut olmayan kültürel miras çalışmaları arasında İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve valilik tarafından onaylanan İl Tespit Kurulu çalışmaları başladı (2008 - ).

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.bolu.gov.tr/ilktm, (Erişim tarihi: 03.12.2019); https://bolu.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 03.12.2019); https://bolu.kutuphane.gov.tr/TR-230994/kurulus-ve-tarihce.html, (Erişim tarihi: 01.11.2020); https://bolu.ktb.gov.tr/TR-69960/bolu-muzesi.html, (Erişim tarihi: 01.11.2020); https://bolu.ktb.gov.tr/TR-155809/sokum-calismalari.html, (Erişim tarihi: 01.11.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://bolu.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 03.12.2019).