Böcü İnleri Kilisesi

Doğal ve Kültürel Miras Kilise

Afyonkarahisar’a 52 kilometre İhsaniye ilçesine 40 kilometre uzaklıktadır. Tarihi coğrafya açısından Frigya adı verilen bölgede yer almaktadır. En eski devirlerden itibaren Frigya olarak isimlendirilen bölge, günümüzde Afyonkarahisar (Akroinos), Eskişehir (Dorylaion), Kütahya (Kotiaion), Uşak (Temenothyrai) ve Denizli (Laodikeia) gibi beş şehrin arasında kalan toprakların genel adıdır.

Kıyır Köyü Böcü İnleri mevkiinde tüf sarp kayalılara oyulan üç adet kilise bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesini bölge halkı Karanlık İn ve Ali İni isimleri ile anmaktadır.

Kıyır Köyü, Böcü İni Kaya yerleşiminde bulunan Karanlık İn Kilisesi’nin dışarıdan birden fazla katlı birimlerle bağlantısıyla dikkat çekmektedir. Gerek anıtsallığı, gerekse iki ve üç katlı birimlerle ilişkili olması göz önüne alınarak bir manastırın mezar kilisesi olarak kullanıldığı iddia edilmektedir. Bu iddiayı civardaki diğer kaya kiliselerinden farklı olarak, hem naos (ibadet edilen alan) hem de nartekste (giriş) bulunan mezar yerlerinin varlığı ispat etmektedir.

Kıyır Köyü'ndeki templon farkı bulunan, Ali İni Kilisesi gibi bir grup yapıda ise bütünüyle olmasa da levhaları kısmen belli olmaktadır.

Geç Antik Çağ’ın sonlarına sekizinci yüzyıla tarihlendirilen bu yapılar Doğu Roma (Bizans) Anadolu Kaya Kiliseleri örneklerinin en seçkin eserleri arasında yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Evcim, S. (2016). Frigya Bölgesi’nde Bizans Dönemi Kaya Mimarisi, Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 6(3): 861-876; Tülay, A. S. (2017). Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü. Afyonkarahisar: Afyonkarahisar Belediyesi Yayınları; https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63492/kiliseler.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019).