Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

il kültür müdürlüğü ve il turizm müdürlüğü olarak faaliyet sürdüren iki kurumun, 16.04.2003 tarihinde kabul edilen 4848 Sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği birleşmesiyle mevcut halini aldı. Müdürlük, Bingöl Kültür Merkezi binasında birinci katta hizmet vermektedir. Misyonu, “Bingöl il sınırları içerisinde bulunan, tarihi, kültürel ve doğal değerleri ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak; bu değerleri turizm faaliyetlerine hazır hâle getirerek turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek; dinamik kültür ve turizm politikaları ile Bingöl ilinin ve Türkiye’nin, dünya turizminde alacağı payı artırmak. Bu faaliyetleri yasalar ve mevzuat çerçevesinde planlı, programlı ve etkin bir şekilde sunmaktır.” İl merkezi ve ilçelerde toplamda yedi adet halk kütüphanesi bulunmaktadır. Bingöl ilinde müdürlük tarafından tanımlanan mevcut ve gelişme potansiyeli olan turizm türleri; termal turizm, kamp ve karavan turizmi, kış turizmi, av turizmi ve mağara turizmi olarak sıralanmaktadır. Bu kapsamda il merkezinde anılan turizm türleri kapsamında değerlendirilen çekim merkezleri; Kös Kaplıcaları, Yüzen Ada, Bingöl Merkez Yolçatı Kayak Merkezi, Bingöl Hesarek Kayak Merkezi, Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Zağ Mağarası, Kalhanlı Köyü Mağaraları ve Kübik Mağarası şeklinde sıralanmaktadır.

26.04.2011 tarihli ve 2011/1796 Sayılı Kararname’de, ilde bulunan termal kaynakların olduğu bölge Bingöl Ilıcalar Termal Turizm Merkezi ismiyle turizm merkezi olarak ilan edildi. Bingöl il merkez Ilıcalar beldesinde bulunan Kös Kaplıcalarının Turizm Merkezi olarak ilan edilme sebebi; şifalı suları, doğal güzelliği, dağlık kesimleri, meşe ormanları ile termal turizmin yanında av turizmi ve yayla turizmi türlerinin gelişimine elverişli olmasıdır. Müdürlük tarafından 1. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali düzenlendi (2017). Festivale 260 film müracaat ederken 31 adedi finale kaldı. 2. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali’ne 310 film müracaat ederken 37 film finale kaldı (2018). Bingöl 1. Kış Foto Safari Yarışması (2019) ve 4. Hesarek Kayak Festivali düzenlendi (2019).

Müdürlük tarafından belirtilen kültür öğeleri arasında; el sanatları olarak, halı, kilim, cacim, heybe, keçe, çorap ve eldiven, dikiş ve nakış örnekleri sıralanmaktadır. Kartal oyunu, delilo oyunu ve çepik (el çırpma) Bingöl ilinde oynanan halk oyunlarıdır. Bingöl’ün yöresel yemekleri; löl, mastuva, hedik çorbası, tutmaç çorbası, ayran aşı çorbası, sorina pel (serina pel), kabak tatlısı, keldoş, kömbe (gömme), saç böreği (kılç), kuru biber ve patlıcan dolması, Bingöl kurabiyesi, Bingöl kavurması, ciğer şiş, ev baklavası, tandır ekmeği, kete (kata) ve burma kadayıf tatlısı olarak sıralanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019a). Turizm Araştırmacısı Tuğba Yılmaz ile 31.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen Y. Gökçe); https://bingol.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 31.12.2019); https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/06/20110605-1-1.pdf, (Erişim tarihi: 31.12.2019); Kement, Ü., Koç Apuhan, A., Kaplan, H., Varol, M. ve Bürkek, M. (2018). Gastro Kültür Bingöl. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://bingol.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 31.12.2019).