Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Beypazarı, Ankara, 1997 - )

Yaklaşık 150 yıllık bir konakta faaliyet göstermektedir. Hayırsever Mehmet Nurettin Karaoğuz, tüm aile fertlerinin yetiştiği bu konağı sosyal amaçla kullanılması için Ankara Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’ne bağışlandı. Daha sonra konak, Beypazarı için ihtiyaç duyulan bir müze arayışına cevap olarak müze evine dönüştürüldü. 1996-1997 yılında Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi olarak ziyarete açıldı. Bu etnografik müze, 2014 yılında Beypazarı Belediyesi’ne devredildi. Müzenin kuruluş amacı, geçmişten günümüze uzanan kültürel değerleri özgünlüğünü bozmadan yeni nesillere aktarmaktır.

Konağın müzeye dönüştürülme sürecinde yapının estetik değerine ve orijinalliğine zarar verilmeden Ankara Valiliği (İl Özel İdare Müdürlüğü) tarafından restorasyonu tamamlandı. Restorasyon sonrasında ev Beypazarı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ne devredildi. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi olarak kullanılan konak, Beypazarı geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Konak, üç katlıdır. Giriş katı taştan, üst katlar ise ahşaptan yapıldı. Konağın giriş katında ahır ve avlu bulunmaktadır. Konağın her katında mutfak ve abdesthane, her odasında yüklük, gusülhane ve sedirler bulunmaktadır. Ayrıca konağın üst katında yatak odaları, gelin odası ve çocuk odası vardır.

Tarih ve Kültür Müzesi’nde, eski gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı geleneksel bir Beypazarı evi canlandırılmaktadır. Evin dekorasyonunda kullanılan ürünler derneğin kadın üyeleri tarafından Beypazarı halkından ve ilgili kuruluşlardan toplandı. Bu eşyalar eski, kullanılmış, özelliği olan el emeği göz nuru el işlerinden, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait Beypazarı kültürünü yansıtan eşyalardan oluşmaktadır. Müzenin bahçesinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eski at arabaları, sabanlar, küpler ve sütunlar gibi arkeolojik tarihi eserler bulunmaktadır. Müzenin içerisinde yer alan gelin odasında düğün adetleri yansıtılmaktadır. Müzede ayrıca tarihi belgeler, kitaplar, plaket ve madalyalar, antika eşyalar, değerli madenler, tüfekler ve tabancalar, dokuma tezgâhı, çırçır makinesi, testiler, kilimler, yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aklanoğlu, F. (2010). Geleneksel Yerleşmelerde Kültür Turizmi: Beypazarı Örneği, Orman Fakültesi Dergisi, 10 (2): 125-136; Ankara Kalkınma Ajansı (2016). Ankara Müzeleri. Ankara: Artı5 Medya Tanıtım; http://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-43998/ankara---beypazari-kultur-ve-tarih-muzesi.html, (Erişim tarihi: 19.07.2019); Torun, E. (2004). Bilinen ve Bilinmeyen Yönleriyle Beypazarı. Ankara: Bey Ofset Maatbacılık.