Belediye Belgeli Konaklama İstatistikleri Bülteni

Karar alıcıların turizm politikalarını geliştirmelerine katkı sağlamak, kullanıcı ve araştırmacıların veri ihtiyacını karşılamak amacı ile 1993 yılından günümüze (2019 yılının Ekim ayına) kadar aylık ve yıllık bülten olarak yayımlanmaktadır. Bülten; 2017 yılına kadar aylık olarak, 2017 yılından sonra ise aylık ve yıllık olarak yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının her ilde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri verilerin toplanmasını takip ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü ise, verileri değerlendirerek istatistikleri üretiyor. Bakanlığın internet sitesinde, 2000-2019 yılları arasındaki veriler düzenli bir şekilde mevcuttur.

Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlanan belediye belgeli konaklama istatistikleri, Resmi İstatistiklerde Ulusal Kalite İlke ve Standartları ilkeleri çerçevesinde yayımlanıyor. Ayrıca uluslararası standartlara uygun olarak üretilen bu istatistikler Avrupa Birliği-Eurostat ve Dünya Turizm Örgütü’ne gönderiliyor. Kalitenin takip edilmesi amacı ile verilerin düzenli kontrolü yapılıyor ve gerekli durumlarda metaveriler güncelleniyor. Eurostat ile Dünya Turizm Örgütü tarafından tavsiye edilen içerik talepleri, gerektiğinde istatistiklere yansıtılıyor.

Belediye Belgeli Konaklama İstatistikleri Bülteni; Türkiye’de belediye belgeli otel, motel, pansiyon, tatil köyü, kamping, kaplıca ve kamu misafirhanelerinde milliyetlere göre konaklayan kişi sayısını, giriş ve geceleme sayılarını, tesislerin doluluk oranlarının aylara/tesis tür ve sınıflarına/illere göre dağılımını, gecelemelerin yıllara/aylara göre dağılımını ve gecelemelerin ikamet ülkelerine göre dağılımını gösteren istatistiki verileri içeriyor. Veriler, 5.429 Sayılı Kanun ve 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında, Türkiye’deki bütün belediye belgeli konaklama tesislerinden çevrimiçi anket formları aracılığı ile tam sayım olarak toplanıyor. Üretilen istatistikler tam sayım yöntemi ile toplandığından örnekleme bağlı bir yanlılık söz konusu olmuyor. Belediye belgeli konaklama tesisleri, her ayın en geç 10’una kadar anket formunu doldurmak zorundadır. Bu tarihe kadar anket formunu doldurmayan konaklama tesislerine Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca idari para cezası kesilebiliyor.

Veri girişleri tamamlandıktan sonra her ayın son gününde anket girişleri merkezden kapatılıyor. Anket formu gönderen tesislere ait veriler il, ilçe ve yatak sayılarına göre gruplandırılıyor. Belirlenen alt gruplara ilişkin doluluk oranları ve milliyet dağılımı göstergeleri hesaplanıyor. Anket formu göndermeyen tesislerin doluluk oranları ise bulundukları gruba ait tesisin kapasitesine göre uygulanarak hesaplanıyor. Eğer tesisin ait olduğu grupta veri yoksa kayıp veriler için üst grubun verileri kullanılıyor. Tüm bu işlemlerin ardından takip eden ayın yedisinde Belediye Belgeli Aylık Konaklama İstatistikleri Bülteni, bakanlık internet sitesinden yayımlanıyor. Resmi istatistik üretiminde iki kariyer uzmanı ve iki işçi olmak üzere, lisans düzeyinde eğitim alan toplam dört personel çalışıyor. İstatistiğin üretimi bakanlığa ait özel geliştirilen internet tabanlı bir yazılım üzerinden yapılıyor. Veriler yayımlanmadan önce hiçbir kurum ve kuruluş ile paylaşılmıyor; bütün kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2019a). Belediye Belgeli Tesisler, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9858/belediye-belgeli-tesisler.html, (Erişim tarihi: 14.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2019b). Eski Bültenler, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201127/eski-bultenler.html, (Erişim tarihi: 14.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2019c). Metaveri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201130/metaveri.html, (Erişim tarihi: 14. 10. 2019).